Karolina Dudek

Zupa z pomidorami, fasolą i co tam jeszcze macie w lodówce

Zupa z pomidorami, fasolą i co tam jeszcze macie w lodówce Fot. 123RF
Karolina Dudek

Podobno prawdziwa kobieta potrafi z niczego zrobić: zupę, sałatkę i awanturę. Nie jestem tu wyjątkiem, choć na szczęście dla mojego związku - najlepiej wychodzi mi to pierwsze.

Moim specjałem jest zupa na winie - czyli z tego, co się nawinie. Jest gęsta jak gulaszowa, lekko ostra, jak meksykańska, i kojąca jak każda zupa na bazie pomidorów. To jest, proszę Państwa, zupa - lek na całe zło. Gdybym była politykiem, byłaby w moim programie wyborczym.

Zupa rozgrzewa w chłodne wieczory, a dzięki dodatkowi chilli, czosnku i cebuli - zapobiega przeziębieniu. Swoim smakiem koi po ciężkim dniu i jak każdy comfort food - poprawia nastrój. Jest dobra tuż przed wypłatą, bo pozwala wykorzystać to, co zalega w lodówce. Mało tego! Pomaga ratować Ziemię przed zagładą ekologiczną, bo ogranicza marnowanie jedzenia.

Zupa spieszy na pomoc tym, co nie potrafią gotować, i łatwo daje się przetransportować do pracy, będąc rozwiązaniem na obiad dla zabieganych. I zapewniam Was, drodzy Czytelnicy - taką zupę potrafi zrobić każdy student w tym mieście. Wymaga bowiem użycia tylko jednego garnka i stawia na nogi po nocy z za dużą ilością procentów.

Drodzy Państwo - jedzmy taką zupę, a świat będzie lepszy. Smacznego!

Zupa z pomidorami, fasolą i co tam jeszcze macie w lodówce

Składniki:

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na dnie dużego garnka. Wędliny pokroić i dodać do cebuli. Paprykę, seler i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Dusić ok. 10 minut. Strączki (fasolę i kukurydzę) odsączyć na durszlaku, dodać do garnka i zalać taką ilością wrzątku, aby wszystkie składniki były zanurzone. Chwilę gotować. Dodać ok. 500 ml passaty pomidorowej lub świeże, pokrojone w kostkę pomidory i koncentrat pomidorowy z dodatkową szklanką wody. Dodać chilli, sól, pieprz i rozgnieciony czosnek. Gotować około 15 minut. Posypać natką, podawać z pieczywem lub ryżem.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.