Ziemniaki. Gorące i sycące

Czytaj dalej
Fot. Waldemar Wylegalski
Ania Starmach

Ziemniaki. Gorące i sycące

Ania Starmach

Pyry, kartofle, po prostu ziemniaki, dobrze przyrządzone, są dla mnie cudem samym w sobie! Gorące, sycące, o kremowej konsystencji.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Nie znam innego warzywa, które występuje tak licznie w książkach kucharskich z całego świata! Trudno mi było wybrać trzy ulubione przepisy, dlatego możecie być pewni, że o kartoflach wspomnę tu jeszcze nieraz.

Ziemniaczane krokieciki

Składniki:1 kg ziemniaków, pęczek zielonej pietruszki, sól, pieprz,. 2 jaja, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, bułka tarta, olej do smażenia
Przygotowanie: Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Odcedź, ostudź i obierz. Następnie przeciśnij je przez praskę lub zmiel za pomocą robota kuchennego. W dużej misce wymieszaj ziemniaki z jajkami i przyprawami oraz posiekaną pietruszką. Z masy formuj małe krokieciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na oleju, aż będą rumiane.

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:1 kg ziemniaków, 300 ml śmietanki 30 proc., 70 g tartego sera gruyere, 3 ząbki czosnku, 70 g wędzonego boczku, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie: Boczek pokrój w kostkę i przysmaż na patelni. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Przełóż je do rondla, zalej śmietanką, dodaj cienko pokrojony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Zagotuj. Następnie przelej całą zawartość do żaroodpornego naczynia, dodaj boczek, lekko wymieszaj. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Zapiekane babeczki z puree ziemniaczanego

Składniki:500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 3 łyżki mąki, 1 łyżka śmietany, pół łyżki rozmarynu, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie: Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel na gładką masę za pomocą robota kuchennego. Wymieszaj je w misce razem z jajem, mąką, śmietaną, rozmarynem, gałką, solą i pieprzem. Tak powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego i za jego pomocą nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje puree o kształcie babeczek. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 190 stopni.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.