Wiosna na talerzu

Czytaj dalej
Fot. Fot. Malgorzata Genca / Polskapresse
Ania Starmach

Wiosna na talerzu

Ania Starmach

Moja ulubiona pora roku? Wiosna, rzecz jasna! Rozpieszcza nas pierwszymi promykami ciepłego słońca, pierwszymi kwiatami i pierwszymi w nowym roku młodymi warzywami. Dziś kilka przepisów z ich użyciem!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Spring rools - wiosenne sajgonki

Składniki: opakowanie papieru ryżowego, 100g makaronu ryżowego, marchewka, czerwona papryka, żółta papryka, kalarepka, 100g kapusty pekińskiej, 50g kiełków fasoli, 50g kiełków soi, świeża mięta, świeża kolendra, świeża bazylia, 150g grillowanej piersi kurczaka, 150g grillowanych krewetek
Przygotowanie: Warzywa: marchewkę, papryki, kalarepkę obierz i pokrój w słupki. Kapustę poszatkuj, zioła drobno posiekaj a kurczaka pokrój w plasterki. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego wkładaj na 10 sekund do wody następnie przełóż na blat/deskę i układaj na nim co ci się tylko podoba. Mieszaj różne warzywa, zioła, krewetki, makaron. Nie nakładaj za dużo farszu, bo papier ryżowy może się przerwać. Zwijaj je w ruloniki. Podawaj z ostrym sosem.

Ryżowe kotleciki z kalarepką i cebulką

Składniki: 200g ugotowanego ryżu, 100g żółtego sera, cebulka dymka, czerwona papryka, 2 jaja, tymianek, szałwia, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Cebulę i paprykę drobno pokrój. Przysmaż je na odrobinie oliwy, następnie wymieszaj z ryżem i żółtym serem. Dodaj jajka i zioła. Za pomocą dłoni lep małe kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni. Gotowe kotleciki podawaj z dużą ilością cebulki, świeżym pieprzem i solą.

Wiosenna sałatka z pstrągiem i rzodkiewką

Składniki: 600g wędzonego pstrąga, 1 sałata rzymska, pęczek rzodkiewki, ogórek, 100g kiełków soi, cytryna, 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki sezamu, sól, pieprz
Przygotowanie:Rzodkiewkę pokrój w plasterki, ogórka w kostkę, kiełki pozostaw w całości. Pstrąga podziel na małe kawałeczki. W misce wszystko wymieszaj. Nakładaj sałatkę do ,,łódeczek” z liści sałaty. Podawaj polane sosem (oliwa&cytryna) z dodatkiem sezamu, świeżego pieprzu i soli.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.