Wielkanoc na słodko

Czytaj dalej
Fot. Dariusz Gdesz / Polskapresse
Ania Starmach

Wielkanoc na słodko

Ania Starmach

Co zrobić, aby sernik nie opadł? Jaki jest przepis na idealny kajmak? Oto sprawdzone przepisy na świąteczne wypieki.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Mazurek kajmakowy

Składniki: 250 g mąki, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 150 g masła, 1 łyżka gęstej śmietany, 1 puszka mleka skondensowanego, 150 g konfitury malinowej, sok z 1 cytryny
Przygotowanie: W garnku średniej wielkości zagotuj wodę. Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie). Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny,dolewając od czasu do czasu wodę. W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce.
Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny. Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudź na kratce. „Ugotowaną” puszkę z mlekiem ostudź i otwórz. Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową. Mazurek najlepszy jest następnego dnia, gdy masa kajmakowa stężeje.

Sernik

Składniki: 1 kg sera białego 2 lub 3-krotnie mielonego, 6 jajek, 2 łyżki mąki, 300 g cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 100 g miękkiego masła, garść suszonej żurawiny, garść rodzynek, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 rozbełtane jajko. Do dekoracji: cukier puder.
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru drobnego białego i cukrem waniliowym. Dodaj też miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem, dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno dodając szczyptę soli i 100 g cukru drobnego białego. 1/3 białek dodaj do masy serowej i wymieszaj bardzo dokładnie.
Potem dodaj kolejną porcję piany i mieszaj już bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.