Wielkanoc na słodko

Czytaj dalej
Fot. Dariusz Gdesz / Polskapresse
Ania Starmach

Wielkanoc na słodko

Ania Starmach

Co zrobić, aby sernik nie opadł? Jaki jest przepis na idealny kajmak? Oto sprawdzone przepisy na świąteczne wypieki.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Mazurek kajmakowy

Składniki: 250 g mąki, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 150 g masła, 1 łyżka gęstej śmietany, 1 puszka mleka skondensowanego, 150 g konfitury malinowej, sok z 1 cytryny
Przygotowanie: W garnku średniej wielkości zagotuj wodę. Na dno połóż złożony kawałek ręcznika papierowego, a na nim puszkę zagęszczonego mleka (najpierw oderwij papierowe opakowanie). Gotuj na małym ogniu przez 2,5-3 godziny,dolewając od czasu do czasu wodę. W misce lub na stolnicy umieść mąkę, cukier, śmietanę, jajko i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż zlepi się w kulkę. Zawiń je w folię i przechowuj w lodówce.
Konfiturę malinową wymieszaj z sokiem z cytryny. Formę do mazurka (prostokątną, kwadratową lub okrągłą) wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, odkrój nadmiar ciasta. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30 minut (aby ciasto było równe, możesz na początku obciążyć je ziarnkami grochu lub ryżu). Gotowe ciasto ostudź na kratce. „Ugotowaną” puszkę z mlekiem ostudź i otwórz. Na wierzchu ciasta rozsmaruj konfiturę malinową, na nią wylej masę kajmakową. Mazurek najlepszy jest następnego dnia, gdy masa kajmakowa stężeje.

Sernik

Składniki: 1 kg sera białego 2 lub 3-krotnie mielonego, 6 jajek, 2 łyżki mąki, 300 g cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 100 g miękkiego masła, garść suszonej żurawiny, garść rodzynek, 2 łyżki płatków migdałowych, 1 rozbełtane jajko. Do dekoracji: cukier puder.
Przygotowanie: Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 200 g cukru drobnego białego i cukrem waniliowym. Dodaj też miękkie masło, a po chwili 2 łyżki mąki. Do masy żółtkowej dodaj mielony biały ser, wymieszaj całość mikserem, dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj łyżką. Białka ubij na sztywno dodając szczyptę soli i 100 g cukru drobnego białego. 1/3 białek dodaj do masy serowej i wymieszaj bardzo dokładnie.
Potem dodaj kolejną porcję piany i mieszaj już bardzo delikatnie, tak aby masa pozostała puszysta. Masę przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką tortownicy, wierzch ciasta wysmaruj rozbełtanym jajem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze godzinę i 15 minut. Studź w uchylonym piekarniku, dzięki temu sernik nie opadnie.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.