Torty bez fajerwerków

Czytaj dalej
Fot. Fot. Janusz Wojtowicz / Polskapresse
Ania Starmach

Torty bez fajerwerków

Ania Starmach

Lipiec, sierpień to dobry sezon na śluby. Te większe i mniejsze. Tak się składa, że w tym sezonie byłam już na niejednym weselu.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Często też doradzam państwu młodym przy wyborze tego wyjątkowego menu, którego zwieńczeniem jest weselny tort. Ostatnio nastała moda na wielkie, kilkupiętrowe, cudownie dekorowane, a to marcepanem, a to masą plastyczną, a to żywymi kwiatami czy rzeźbami z cukru.

Szczerze mówiąc, nie jestem ich wielką fanką, bo choć piękne, rzadko bywają smaczne. Zdziwił mnie więc i ucieszył telefon od mojej koleżanki z lat szkolnych, która organizuje ślub w bardzo kameralnym gronie i taki też chciała tort. Bez fajerwerków, ale za to domowy i supersmaczny.

Przesłałam jej te dwa przepisy na torty bezowy i owocowy. Nie mogła się zdecydować, który ma zrobić, i w rezultacie przygotowała dwa. Podobno na talerzach nie pozostały nawet okruszki.

Może i wam się przepisy przydadzą, nie tylko na zbliżający się ślub, może upieczecie go ot, tak bez okazji?

Tort bezowy

Beza:300 g drobnego cukru do wypieków,2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli, 6 białek
Dodatki: 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g serka mascarpone, 250 ml śmietanki, 30-procentowej, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki cukru, 400 g świeżych malin i borówek
Przygotowanie: Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj z piany okrąg. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni, ale po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 150 i piecz przez około 90 minut.
Studź w uchylonym piekarniku. Wiśnie przełóż do rondla razem z dwoma łyżkami cukru. Podgrzewaj aż puszczą sok, wtedy odlej odrobinę soku do szklanki, dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, sok przelej do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj aż całość zgęstnieje. Śmietankę ubij z mascarpone i 1 łyżką cukru pudru oraz cukrem waniliowym.
Ostudzoną bezę pokryj kremem śmietanowym i owocami!

Tort owocowy:

Biszkopt: 10 jaj, 450 g drobnego cukru, 150 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy, 50 g płatków migdałowych
Masa:1 l serka mascarpone, 250 ml śmietanki 30-procentowej, 500 g truskawek, 4 brzoskwinie, 100 ml konfitury truskawkowej, 200 ml soku brzoskwiniowego
Przygotowanie:
Biszkopt:Białka ubij na sztywno, tyle że pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy, następnie pojedynczo wlewaj żółtka. Stopniowo dodawaj mąkę oraz migdały, masę mieszaj delikatnie, nie używaj już miksera. Masę przelej do dwóch wysmarowanych masłem i oprószonych mąką tortownic. Piecz około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnij z formy, ostudź i każdy biszkopt przekrój na dwa blaty.
Masa: Serek mascarpone utrzyj z cukrem, następnie dodaj ubitą śmietanę i konfiturę truskawkową. Truskawki pokrój w plasterki.
Tort: Na talerzu połóż biszkopt, skrop go sokiem z brzoskwiń, ułóż na nim warstwę truskawek, a następnie pokryj warstwą masy. Podobnie postępuj z drugim i trzecim biszkoptem. Wierzch tortu posmaruj masą, a następnie udekoruj świeżymi truskawkami i brzoskwiniami. Tort schładzaj w lodówce.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.