Anna Zabielska

Tort czekoladowo-rumowy

Tort czekoladowo-rumowy
Anna Zabielska

Przepis na tort czekoladowo-rumowy z nutką pomarańczy.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki na krem czekoladowo-rumowy:
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
•1 i ½ tabliczki mlecznej czekolady
•1 łyżeczka granulek rozpuszczalnej kawy
•6 łyżek rumu
•1 łyżeczka olejku rumowego
•2 żółtka
•2 łyżki cukru
•szczypta soli
•1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%)

Wykonanie

Do rondelka/miseczki wrzucić połamaną czekoladę, kawę, rum i olejek rumowy. Rozpuścić w kąpieli wodnej: na kuchence zagotować wodę w większym garnku. Naczynie z czekoladą zanurzyć we wrzątku maksymalnie do połowy wysokości i poczekać aż masa się rozpuści.

W dużej misce zmiksować żółtka cukrem i szczyptą soli do uzyskania gęstej białej masy. Nie przerywając miksowania, wlewać powoli czekoladę (wystarczy ją lekko przestudzić, nie musi być zimna) i połączyć z kremem z żółtek.W osobnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Ubitą śmietankę przełożyć łyżką do kremu czekoladowego i delikatnie wymierzać, aby nie było białych smug. Odstawić do lodówki do stężenia. Wskazówka: przygotowanie tortu warto zacząć od kremu, aby zdążył stężeć.

Składniki na czekoladowo-pomarańczowe ciasto:
•1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
•3/4 szklanki kakao
•1 szklanka cukru
•2 łyżeczki sody oczyszczonej
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1/2 łyżeczki soli
•1 szklanka maślanki lub jogurtu naturalnego
•1/2 szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
•2 jajka
•1 łyżeczka olejku pomarańczowego do wypieków
•3/4 szklanki mocnej gorącej kawy rozpuszczalnej (lub odcedzonej mielonej)

Wykonanie

Przygotować dwa naczynia – większe i mniejsze. Do mniejszej miski przesiać suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia. Dodać cukier i sól. Do większego naczynia wlać mokre składniki: maślankę, olej, całe jajka i olejek pomarańczowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać suchą mieszankę przygotowaną wcześniej i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając mieszania, powoli dodawać gorącą kawę. Miksować do połączenia.
Przygotowaną masę wlać do tortownicy o średnicy 21-23 centymetry, wysmarowanej masłem/olejem i oprószonej grysikiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, do suchego patyczka. Wskazówka: aby ciasto się udało, wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Składniki na pącz do nasączenia ciasta:
•2/3 szklanki zaparzonej kawy (rozpuszczalnej lub bez fusów) z kilkoma łyżkami rumu (wedle uznania)

Składniki na polewę czekoladową:
•1 tabliczka gorzkiej czekolady
•½ tabliczki mlecznej czekolady
•¾ szklanki śmietany kremówki

Wykonanie

Śmietankę przelać do garnuszka (naczynie przepłukać wcześniej zimną wodą) i postawić na kuchence na niedużym ogniu. Dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia

Składniki do dekoracji
•kandyzowana skórka pomarańczy

Wykonanie tortu

Wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki. Na paterze/talerzu ułożyć pierwszy blat ciasta , nasączyć połową pączu i przełożyć kremem czekoladowym. Na krem wyłożyć drugi krążek ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Całość polać wystudzoną polewą czekoladową. Górę tortu ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy. Wskazówka: jeśli tort mają jeść również dzieci można zrezygnować z dodawania rumu do kremu, podwajając ilość olejku rumowego. Natomiast ciasto można nasączyć kawą z mlekiem.

Anna Zabielska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.