Tniemy kalorie

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Szozda/Polskapresse
Ania Starmach

Tniemy kalorie

Ania Starmach

Wielu z nas stworzyło sobie zapewne listę noworocznych postanowień. Jak wskazują badania, jedną z najczęstszych zmian, jaką chcemy wprowadzić w nasze życie, stanowi zmiana wagi!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Kilka kilogramów mniej to marzenie niejednego, choć mało komu udaje się przestrzegać restrykcyjnych diet. Dlatego do nich nie namawiam. Wręcz przeciwnie, proponuje menu pełne pysznych kolorowych dań, z tą tylko różnicą, że od standardowego menu różni się ilością kalorii! Smacznego!

Pieczone warzywa z kozim serem

Składniki: 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 bakłażan, 2 małe cukinie, 3 szalotki, 100 g pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, świeży rozmaryn, garść orzechów włoskich, oliwa z oliwek, 1 łyżka miodu, 200 g koziego sera
Przygotowanie:Warzywa (marchew, pietruszkę, bakłażana, cukinię) pokrój w słupki, ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj posiekany czosnek, rozmaryn, pomidorki, oliwę wymieszaną z miodem i octem oraz orzechy. Wstaw na 50 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawaj z pokruszonym kozim serem.

Sałatka z pomarańczami i łososiem

Składniki: 3 pomarańcze, 300 g łososia bez skóry, kiść winogron, owoc granatu, 100 g rukoli, 100 g roszponki, 2 łyżki płatków migdałów, grzanki z chleba razowego
Sos: oliwa z oliwek, sok pomarańczowy, łyżka miodu, łyżka musztardy, sól, pieprz
Przygotowanie:Łososia pokrój w grubą kostkę, oprósz solą i pieprzem, przysmaż na patelni grillowej, sałatę rozłóż na talerzach, dodaj cząstki pomarańczy, pestki granatu, grzanki i rybę, całość skrop sosem (wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej w słoiku).

Zupa bardzo zielona

Składniki: 1 cebula czosnkowa, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, 3 łodygi selera naciowego, garść fasoli szparagowej, szklanka zielonego groszku, 200 g świeżego szpinaku, cebulka dymka, świeżo starty parmezan, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 600 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie: Czosnek, cebulę, pietruszkę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj pokrojony seler naciowy, fasolkę szparagową, zalej bulionem. Gotuj około 10 minut, dodaj groszek, szpinak, gotuj kolejne 10 minut. Dopraw do smaku. Podawaj z cebulką dymką i świeżo startym parmezanem.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.