Szybko, ale zdrowo

Czytaj dalej
Fot. Dariusz Gdesz / Polskapresse
Ania Starmach

Szybko, ale zdrowo

Ania Starmach

Często rozmawiam z ludźmi, którzy jedzą jeden, maksymalnie dwa posiłki dziennie. Tak być nie powinno, dietetycy od lat namawiają nas do 5 posiłków.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Moje dzisiejsze przepisy udowadniają, że możne je przygotować łatwo, szybko i bez problemu zabrać ze sobą do pracy, do szkoły czy pociągu.

Śniadanie: Kuskus z owocami

Składniki: 100g kuskusu, 250ml mleka sojowego, truskawki, maliny, orzechy włoskie, świeża mięta
Przygotowanie: Kuskus ugotuj w mleku sojowym. Podawaj z pokrojonymi owocami, podprażonymi orzechami i miętą.

Drugie śniadanie: koktajl z buraka i banana

Składniki: 2 pieczone buraki, 200 ml maślanki, 1 banan, otręby owsiane
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą blendera.

Obiad:kurczak z kaszą jaglaną i morelami

Składniki: Pierś z kurczaka, 150g kaszy jaglanej, suszone morele i śliwki, cynamon, pestki dyni, orzeszki piniowe, sól, pieprz, kurkuma
Przygotowanie: Pierś z kurczaka obsyp solą, pieprzem, kurkumą, piecz ok. 20–25 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Kaszę przepłucz dokładnie pod bieżąca wodą, następnie gotuj około 20 minut w lekko posolonej wodzie. Ugotowaną kaszę wymieszaj z posiekanymi bakaliami i orzechami oraz cynamonem. Upieczonego kurczaka podawaj z kaszą.

Podwieczorek: szpinak i brokuły

Składniki: Brokuły , 200g szpinaku, jogurt naturalny, koperek, świeża bazylia, ocet balsamiczny, czerwona papryka, ząbek czosnku, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Brokuły podziel na mniejsze różyczki, ugotuj je na parze. Szpinak przysmaż na odrobinie oliwy z czosnkiem, dodaj do niego drobno pokrojoną paprykę i brokuły. Dopraw do smaku. Podawaj z dipem koperkowym (jogurt wymieszaj z koperkiem i zmiażdżonym czosnkiem),

Kolacja: łosoś z ogórkiem i czarnuszką

Składniki: 150g łososia bez skóry, czerwona papryka, 1 ogórek, czarnuszka, jarmuż, czerwona cebula, sól, pieprz, kiełki słonecznika, sok z limonki, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Łososia pokrój w grubą kostkę, posyp solą i pieprzem, czarnuszką, skrop sokiem z limonki, piecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni około 10 minut. Warzywa pokrój w kostkę, jarmuż w paseczki, sałatkę wymieszaj z kiełkami, dodaj odrobinę oliwy, na wierzchu umieść łososia. Jedz na ciepło lub na zimno.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.