Przemysław Franczak

Szwajcarski tort orzechowy

Szwajcarski tort orzechowy
Przemysław Franczak

Szwajcarski tort orzechowy jest zabójczo smaczny. Do tego stopnia, że kiedyś zapewnił mi drugie miejsce w konkursie ciast na przedszkolnym festynie.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki na ciasto:
35 dag mąki
25 dag masła
20 dag cukru
jajko
szczypta soli

Składniki na masę:
40-50 dag orzechów włoskich
20 dag cukru
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki miodu
żółtko

Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru, jajka i soli zagnieść kruche ciasto, raczej nie pastwiąc się nad nim zbyt długo, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Odłożyć kilkanaście połówek orzechów (potrzebne będą do dekoracji), a resztę posiekać lub - to mój ulubiony sposób - porosić dzieci, żeby porozgniatały je w misce tłuczkiem do ziemniaków. Minus takiej operacji jest jeden - orzechy fruwają wtedy po całej kuchni, lepiej mieć więc skitrane jakieś w zapasie. Następnie skarmelizować cukier - podpowiedź: warto wcześniej umówić się ze współmałżonkiem "ja piekę, ty zmywasz", konieczność domywania zastygłego karmelu z patelni powinna być uznawana za zbrodnię przeciw gosposiom - i wrzucić do niego rozdrobnione orzechy. Mieszać i dolewać śmietanę, ciut-ciut zostawiając na później, mieszać energicznie, dodać miód, pogotować minutę i odstawić. 2/3 schłodzonego ciasta wałkować do grubości 3-4 mm, a jak komuś wałkowanie nie idzie, to może je układać w tortownicy, na papierze do pieczenia, jak ciasto na tartę. Po bokach trzeba zostawić rant, a na całość rozłożyć masę orzechową. Resztę ciasta rozwałkować do wielkości tortownicy i przykryć nim masę, co jest tylko trochę łatwiejsze od założenia dziecku czepka na basenie. Przed zapakowaniem do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (bez termoobiegu) wierzch ciasta należy posmarować żółtkiem wymieszanym z resztką śmietany. Piec przez 50 minut, aż będzie złote. Po przestudzeniu dekorować połówkami orzechów, można je przyklejać przy pomocy odrobiny miodu. Nie zjadać od razu, bo można szybko się uzależnić.

Przemysław Franczak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.