Śniadanie na dzień dobry

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Śniadanie na dzień dobry

Ania Starmach

Co Polacy jedzą na śniadanie? Menu nie jest różnorodne. W sondzie, którą przeprowadziłam na szybko, wygrywa jajecznica. Zaraz za nią plasują się kanapki (z serem i szynką), a gonią je owsianka i musli. Czy naprawdę musi być tak nudno i powtarzalnie? Nie! Dziś przepisy na najlepsze niebanalne śniadanie! Smacznego!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Jabłka i gruszki pod kruszonką

Składniki: 2 jabłka, 2 gruszki, 1 łyżka miodu, 2 cm imbiru, po łyżce: suszonej żurawiny, suszonych moreli, rodzynek, suszonych fig
Kruszonka: 20g mąki, 30g płatków owsianych, 50g masła, 50g cukru
Przygotowanie: Owoce pokrój w kostkę, skarmelizuj na patelni, dodając miód i odrobinę imbiru. Owoce ostudź, wymieszaj z bakaliami. Składniki kruszonki wymieszaj, schładzaj w lodówce przez godzinę. Następnie rozprowadź na blasze z papierem do pieczenia i wstaw na 15 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni.
Mając przygotowane owoce i kruszonkę przełóż je do osobnych opakowań i tuż przed przerwą na drugie śniadanie połącz ze sobą.

Minifittaty

Składniki: 5 jajek, 80g żółtego sera, 6 plastrów szynki długo dojrzewającej, sól, pieprz, składniki do wyboru: pomidorki, papryka, boczek, pietruszka, oliwki, brokuły, ser pleśniowy
Przygotowanie: Jajka rozbełtaj, dodaj odrobinę soli i pieprzu. Foremki do muffinek wyłóż plastrami szynki, na spód połóż wybrane przez ciebie składniki (ja najbardziej lubię połączenie pomidorków i oliwek), dodaj żółty ser, zalej masą jajeczną. Zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jedz na ciepło od razu po upieczeniu lub na zimno, np. w pracy podczas przerwy na drugie śniadanie.

Puszyste placuszki serowe

Składniki: 120g mielonego białego sera, 50ml mleka, 1 jajko (1 żółtko i 1 białko), 3 łyżki mąki, 1 łyżka miodu, pół laski wanilii, 1 łyżka rodzynek, pół łyżeczki proszku do pieczenia, odrobina masła do smażenia
Przygotowanie: Ser zmiksuj z miodem, mąką, ziarenkami wanilii, mlekiem, proszkiem do pieczenia, żółtkiem, dodaj też rodzynki, wymieszaj. Osobno ubij białko i delikatnie połącz je z masą. Placuszki smaż na odrobinie masła, około 2 minuty z każdej strony.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.