W rodzinie, z której pochodzę, kochamy ryby. Niektórzy nawet żartują, że po tym, czy za nimi przepadasz, można poznać, czyś jest swój czy wżeniony. „Ze wszystkich słodyczy na świecie, najbardziej lubię śledzie” - mawiają moja mama i wujostwo.
Podzielę się z Wami moim marzeniem. Siedzi mi w głowie od dawna i tym bardziej cieszę się, że właśnie nim mogę zadebiutować w felietonach kulinarnych.
Dziś kulinarnych inspiracji ciąg dalszy. Wprawdzie wróciłam już z urlopu, ale przywiozłam ze sobą tyle książek, przypraw i pomysłów na dania, że tak naprawdę myślami jestem cały czas bardzo, bardzo daleko.
Pisząc ten felieton jestem daleko, daleko, na wyspie pełnej herbaty, cynamonu i kokosów. Woda koksowa pomaga mi walczyć z upałem, a jej smak prowokuje do nowych kulinarnych pomysłów. Dziś dla was curry, placuszki i zupa z kukurydzy. Wszystko na...
Jak się nie dać chorobom, przeziębieniom, wirusom i bakteriom? Jeść czosnek! I to w dużych ilościach. Tu ząbek nie wystarczy, warto zamienić go na główkę! Ale dzięki temu głowa o zdrowie może być spokojna!
Po tłustym czwartku przychodzi czas postu i próba ograniczenia pokarmów kalorycznych i ciężkich. Próba trudna, bo dieta kojarzy się nam z czymś nieprzyjemnym, niesmacznym i mało interesującym.
Tłusty czwartek to moje ulubione święto! W końcu można jeść słodkości do woli, a kalorie tego dnia po prostu się nie liczą! Zresztą, kto je kiedykolwiek widział? Mam dla was dwa przepisy, klasyczny z użyciem ciasta drożdżowego oraz na pączki...
Dobre śniadanie jest w stanie nas dobrze nastroić na cały nadchodzący dzień! I choć modne są dziś owsianki i jaglanki, ja uważam ze nic nie wygra z dobrymi plackami i puszystymi naleśnikami!
Przed nami karnawał i to ponoć jeden z krótszych w tym stuleciu, czas więc na bale, imprezy i prywatki pełne łakoci! Dziś proponuję przepisy na rożki, beziki i róże. Mam głęboką nadzieję, że nikt nowego roku nie rozpoczął od diety!
Ciasto wyszło zakalcowate, w głowie zero pomysłu, a goście stoją już za drzwiami? Na pewno dobrze pamiętacie takie sytuacje, kiedy ciśnienie podskakuje, a w oczach rodzi się panika. Proponuję Wam dziś dania, które zawsze się udają. Są proste,...
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez… ciast! A w szczególności bez makowca (specjalność mojej mamy) oraz sernika (tu mistrzem jest tata).
Czasami warto zaszaleć i zapomnieć o przyzwyczajeniach. Trochę zdekonstruować strare przepisy i uwierzyć, że w kuchni można prawie wszystko.
Słodkie, soczyste pomarańcze i żółtopomarańczowe, miękkie i aromatyczne mango! Takie owoce dziś zestawiam i takie dania owocowe proponuję. Nie tylko na słodko.
Racuchy, placki, placuszki - lubiłam je jako mała dziewczynka, uwielbiam jako dorosła kobieta, dlatego chętnie wracam do starych, babcinych przepisów. Nie byłabym jednak sobą, gdybym miejscami ich nie zmieniła! Mam nadzieję, że moje pomysły...
Szarlotka, królowa jesiennych ciast. Dziś w trzech niecodziennych i niebanalnych odsłonach. W jabłku, w formie krokieta oraz... pierogów! Smacznego!
Dania jednogarnkowe są powszechnie lubiane przez kucharzy bo: a) wymagają tylko jednego naczynia, b) w konsekwencji nie oznaczają wielu naczyń do zmywania c) są superproste! Te, które dziś polecam, są doskonałe, sycące, aromatyczne, po prostu...
Kuskus, produkt uboczny powstający podczas mielenia pszenicy twardej. Kiedyś stanowił pożywienie najbiedniejszych, dziś podaje się go nawet w najwykwintniejszych restauracjach, i to na każdej szerokość geograficznej. Dziś przedstawiam go Państwu w...
Jeśli curry kojarzy wam się z żółtym proszkiem, którego nagminnie używano na początku lat 90., to dzisiejsze przepisy otworzą was na nowe doznania smakowe. Curry to nie jedna potrawa, ale sposób przygotowania dań.
Zobaczcie przepisy na korzenne, dyniowe latte z syropem klonowym, sałatkę z pieczoną dynią oraz cezara na listkach brukselki z chrupiącą grzanką i jakiem przepiórczym.
Dynia dyni nierówna, dlatego zawsze rozmawiam ze sprzedawcą, licząc, że pomoże mi wybrać najsłodszy egzemplarz. Moimi faworytami są dynia Hokkaido i zwyczajna (o niezwyczajnym smaku). Do poniższych przepisów możecie wybrać dowolną odmianę!
Chcesz zrobić ciasto, ale nie umiesz piec? Nie masz piekarnika? Nie masz czasu? Oto przepisy, które udowadniają, że można zrobić ciasto bez pieczenia, bez trudności i bez zakalca!
Co zrobić z porcją mięsa mielonego, którą właśnie kupiliśmy lub znaleźliśmy w lodówce. Pytanie na pozór banalne, ale z doświadczenia wiem, że pytania proste prowokują czasem trudne odpowiedzi. Dziś dla Was wariacje na temat mięsa mielonego. Jest i...
Bakłażan, cukinia, kabaczek i dynia to warzywa, które zapowiadają zbliżającą się jesień. Ale jesień bardzo kolorową i smaczną! O czym przekonają się wszyscy, którzy wypróbują moje dzisiejsze przepisy!
Jestem od nich uzależniona, mogę je jeść w prawie nieograniczonych ilościach. Nie są ani za słodkie ani na kwaśne, smaczne na surowo, ale też po upieczeniu. Jedyne w swoim rodzaju borówki amerykańskie! Cieszmy się nimi, bo koniec lata to też...
Biała, fioletowa, niebieska, niezmiennie czaruje swoim wyglądem, kolorem, a przede wszystkim zapachem. Jest ozdobą niejednego ogrodu czy balkonu, ale mam nadzieję, że od dziś lawenda będzie też ozdobą w waszej kuchni! Oto przepisy lawendowe.
Wakacje to podróże małe i duże, odkrywanie nowych smaków, próbowanie nieznanych dań i składników. Zawsze wracam z urlopu z zeszytem pełnym przepisów i z albumem pełnym kulinarnych zdjęć. Wracam także stęskniona za tradycyjnymi, domowymi smakami....
Kilka wakacyjnych tygodni spędziłam w Stanach Zjednoczonych. Odwiedzałam tam najlepsze miejsca serwujące burgery, hot dogi, amerykańskie śniadania, włoskie pizze, chińskie makarony, meksykańskie burrito i najsłynniejsze nowojorskie słodkości,...
Kutia to bardzo słodka, ale rewelacyjna potrawa. Raz w roku można sobie na nią pozwolić.
Jestem wszędzie tam, gdzie coś się dzieje. A w wigilijny poranek - oczywiście w kuchni! W tym roku w Wigilię w mojej kuchni spotkają się cztery pokolenia kobiet. Moja babcia Zosia, z racji wieku i doświadczenia, w tym dniu jest szefową...
Podawany w naszej rodzinie na Wigilię karp smażony według przepisu cioci Basi, który dostała od babci, je już kolejne pokolenie. Tak przygotowany karp jest bardzo smaczny i lekko chrupiący.
Sierpień to początek sezonu śliwkowego! Nie trwa długo, więc należy się cieszyć tymi owocami, bo właśnie teraz są najlepsze!
Przepis na pierogi na słodko przywiozła podobno z Czech siostra mojej babci, która przebywała tam podczas pierwszej wojny światowej.
Ciasto "Cudak" - z przepisów mojej mamy - jest proste do wykonania i cudownie pyszne.
Pierożki z łososiem to jedno z moich ulubionych dań, pasują idealnie na świąteczny stół.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju śledzie. Ta sałatka posmakuje każdemu!
Świetne pierożki ze śliwką to smak mojego dzieciństwa.
Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.
© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.