Śliwkowy sierpień

Czytaj dalej
Fot. Maciej Urbanowski
Ania Starmach

Śliwkowy sierpień

Ania Starmach

Sierpień to początek sezonu śliwkowego! Nie trwa długo, więc należy się cieszyć tymi owocami, bo właśnie teraz są najlepsze!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Najprostsze ciasto ze śliwkami

Składniki: 200 g mąki, 200 g cukru, 4 jajka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g śliwek (np. węgierek)
Kruszonka: 50 g mąki, 3 łyżki cukru, 30 g masła
Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, roztopione masło i proszek do pieczenia, cukier waniliowy; masę przelewamy do tortownicy, dodajemy pokrojone śliwki i kruszonkę. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 st. C.

Chutney śliwkowy

Składniki: 1 kg śliwek (np. węgierek), 100 g brązowego cukru, 3 łyżki octu winnego, 2 cm imbiru, kora cynamonu, 2 goździki, 1 szalotka, 2 papryczki chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie: Na oliwie przysmażamy posiekany imbir, czosnek, chili i szalotkę, dodajemy cukier, ocet, owoce pozbawione pestek oraz przyprawy. Smażymy przez ok. 45 min.

Sałatka z kaczką i ze śliwkami

Składniki: pierś z kaczki, 1 mango, 6 śliwek, świeża mięta, 1 szalotka, garść orzeszków ziemnych, 1 łyżka sezamu, kiełki rzodkiewki, kolendra, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, 1 papryczka chili, sól, pieprz
Przygotowanie: Skórę kaczki nacinamy, posypujemy solą, pieprzem, przysmażamy z obu stron na patelni. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 12-15 min. Mango kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy w misce z miętą, kolendrą, kiełkami, szalotką, pokrojonymi w plasterki śliwkami. Przekładamy na talerz, dodajemy pokrojoną kaczkę. Orzeszki podprażamy, kruszymy w moździerzu, posypujemy nimi sałatkę, sok z cytryny mieszamy z sosem rybnym, cukrem i papryczką chili, polewamy nim kaczkę.

Śliwki z ciastem filo i z orzechami

Składniki: 600 g śliwek (np. żółtej renklody), 200 g moreli, 50 g migdałów, 3 arkusze ciasta filo, 1 łyżka rodzynek, laska wanilii, laska cynamonu, szczypta kardamonu, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu
Przygotowanie: Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy pozbawione pestek śliwki i morele. Smażymy przez pół godziny, dodając przekrojoną wanilię, cynamon, rodzynki i kardamon. Owoce przekładamy do żaroodpornych foremek, posypujemy pokruszonymi migdałami i małymi kawałkami ciasta filo. Zapiekamy ok. 20 min w temperaturze 190 st. C.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.