Śledzik raz jeszcze

Czytaj dalej
Fot. Fot. Piotr Krzyzanowski/Polskapresse
Ania Starmach

Śledzik raz jeszcze

Ania Starmach

Tydzień temu proponowałam Wam dania śledziowe, dziś kontynuuję ten temat, bo dotarły do mnie informacje, że przepisy bardzo Wam się spodobały. Dla odmiany do śledzi dodaję dziś ziemniaki, ale też rodzynki i migdały! Ryby na słodko? Czemu nie.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Babka ze śledzi

Składniki: 8 filetów śledziowych niesolonych, 8 ziemniaków, 2 jaja, 100 ml kwaśnej śmietany, natka koperku, pieprz, sól
Przygotowanie: Śledzie bardzo drobno pokrój. Ziemniaki upiecz w łupinach w piekarniku (w zależności od wielkości – 40/60 minut, 210 stopni). Po ostudzeniu przetrzyj je przez praskę/sito. W misce wymieszaj śledzie z ziemniakami, dodaj jaja, sól/pieprz, a na końcu śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni i piecz ok. 20 minut. Podawaj ze świeżym koperkiem.

Kotlety śledziowe

Składniki: 4 filety śledziowe niesolone, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 żółtko, 1 jajo, bułka tarta, bułka namoczona w mleku
Przygotowanie: Śledzie i bułkę drobno posiekaj. Wymieszaj je w misce z przysmażoną na maśle cebulką. Dodaj żółtko, pieprz/sól i ucieraj/mieszaj, aż masa osiągnie jednolity kolor i będzie pulchna. Lep kotlety (wielkości sznycli), obtaczaj w jajku i bułce tartej, smaż na maśle, podawaj z ziemniakami i ze świeżymi ziołami.

Śledzie na słodko z migdałami

Składniki: 300 g filetów śledziowych, 2 cebule , 50 g rodzynek, 50 płatków migdałowych, 120 ml oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka cukru, sól, pieprz
Przygotowanie: Namoczone i wysuszone filety z śledzi pokrój ukośnie na kawałki. Rodzynki zalej gorącą wodą i poczekaj, aż napęcznieją. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oliwy, na patelnię dodaj też koncentrat, sok z cytryny, cukier rodzynki, płatki migdałowe, sól, pieprz. Duś wszystkie składniki przez kilka minut. Następnie ściągnij z ognia i ostudź. Filety śledziowe układaj w szklanym naczyniu warstwami: śledzie, pomidorowo-rodzynkowo masa, śledzie, zalej wszystko oliwą i przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje po ok. 3 dniach. Podawaj z płatkami migdałowymi.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.