Salmonella: skąd się bierze, jak unikać zarażenia i co robić w przypadku zachorowania?

Czytaj dalej
Fot. Archiwum Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie
Marcin Piecyk

Salmonella: skąd się bierze, jak unikać zarażenia i co robić w przypadku zachorowania?

Marcin Piecyk

Salmonella to bakteria, którą zatrucie powoduje wiele nieprzyjemnych i bardzo niebezpiecznych objawów - ostra biegunka, wymioty, odwodnienie. Ostatnio odczuły to osoby na weselu, które odbyło się w Nisku - zachorowało aż 17 gości. Jak uniknąć zarażenia się oraz co robić, jeżeli już jesteśmy pewni, że chorujemy? Na te pytania odpowie Bożena Konecka-Szydełko, kierownik oddziału Epidemiologii Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.

Czy zatruć salmonellą jest więcej w okresie letnim? Jeśli tak, to dlaczego?

Zatrucia Salmonellą maja charakter sezonowy. Zwiększoną liczbę zachorowań obserwuje się w okresie letnim z uwagi wysoką temperaturę, która sprzyja rozwojowi pałeczek. Ponadto okres letni to czasuroczystości i masowych spotkań, a także wyjazdów, co zwiększa ryzyko zachorowań przenoszonych drogą pokarmową.

W dalszej części artykułu: 

  • Na jakie produkty żywnościowe trzeba uważać najbardziej?
  • Co zrobić w przypadku zachorowania? Jak należy postępować i w jaki sposób przebiega leczenie?
  • Ile osób na Podkarpaciu zatruło się salmonellą w tym roku?

Artykuł dostępny wyłącznie dla prenumeratorów

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego,
  • codzienne wydanie Dziennika Polskiego,
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia,
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu.
Kup dostęp
Masz już konto? Zaloguj się
Marcin Piecyk

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.