Przepisy w wersji light

Czytaj dalej
Fot. Dariusz Gdesz / Polskapresse
Ania Starmach

Przepisy w wersji light

Ania Starmach

Wiosna budzi naturalne skojarzenia z krokusami, nowalijkami i dietami. Dlaczego z dietami? A to dlatego, że kobiety już myślą o chwilach spędzanych na plaży, na słońcu, o kusych ubraniach i strojach kąpielowych, które uwydatnią wszystkie mankamenty urody.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Dostaję od Was, Czytelników, oraz od widzów moich programów wiele wiadomości z prośbami o niskokaloryczne przepisy, takie które pozwolą schudnąć i lepiej przygotować się do sezonu bikini. Moja najnowsza książka „Lekkość” (której jestem współautorką obok Marii Kruczek, trenerki personalnej) jest na te wiadomości odpowiedzią. Zawarłam w niej 60 przepisów na smaczne, a przy tym lekkie dania. Część z nich prezentuję już dziś na łamach Dziennika Polskiego, licząc że dzięki nim będzie wam lżej.

Kolorowe kulki serowe

Składniki: 150 g chudego twarogu, 1 łyżeczka startego parmezanu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, przyprawy do wyboru: chili w płatkach, tłuczony kolorowy pieprz, czarnuszka, świeży tymianek, oregano.
Twaróg rozdrobnij widelcem lub zmiel. Dodaj jogurt, parmezan i odrobinę soli. Dłonie zwilż w odrobinie zimnej wody (dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejać), z sera lep małe kulki i obtaczaj je w dowolnie wybranych ziołach. Moje ulubione połączenie to ser z czarnuszką, z płatkami chili i tymiankiem

Indyk z warzywami z patelni

Składniki: 150 g filetu z indyka, 100 g ciemnego ryżu, 1 papryka, 6 różyczek brokułu, 1 marchewka, 2 łodygi selera naciowego, 1 cukinia, 1 cebula dymka, 2 łyżki ziaren kukurydzy, 3 cm korzenia imbiru, 1/2 papryczki chili, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki oleju, 2 łyżki wody, szczypta słodkiej i ostrej mielonej papryki, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Indyka pokrój w cienkie paseczki, obsyp solą i pieprzem. Marchewkę i cukinię obierz i pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z nasion i drobno pokrój. Seler oczyść i pokrój w półksiężyce. Dymkę posiekaj. Różyczki brokułu podziel na mniejsze części, wrzuć do wrzątku, gotuj 2 minuty, odcedź. Chili, czosnek i imbir drobno posiekaj, przysmaż w woku lub na głębokiej patelni na odrobinie oleju. Dodaj indyka i smaż, aż mięso zmieni kolor.
Po minucie dodaj marchewkę, paprykę i brokuły, dosyp papryki, dolej sos sojowy i wodę. Po kilku minutach dodaj cukinię i kukurydzę. Smaż jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Warzywa najlepiej smakują z dymką i ryżem.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.