Postny śledzik

Czytaj dalej
Fot. Tomasz Bolt/Polskapresse
Ania Starmach

Postny śledzik

Ania Starmach

Niektórym mogłoby się wydawać, że dla smakoszów takich jak ja Wielki Post to musi być czas okrutny, przepełniony tęsknotą za świątecznymi i karnawałowymi przysmakami. Nic bardziej mylnego!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Dania tradycyjnie kojarzące się z postem wręcz uwielbiam! A moim faworytem są potrawy ze śledziami, mam nadzieję, że i wam zasmakują!

Kanapki ze śledziem

Składniki: 2 filety śledziowe matjas w oleju, 200 g białego twarogu, łyżka świeżego tymianku, 1 kwaśne jabłko, 1 czerwona cebula, pumpernikiel
Przygotowanie: Jabłko,cebulę i śledzie pokrój w drobną kostkę. Składniki wymieszaj z serkiem i tymiankiem, dopraw do smaku, wymieszaj. Przygotowaną pastą smaruj przekrojone na połowę kromki pumpernikla.

Zapiekanka ziemniaczana ze śledziem

Składniki: 6 filetów śledziowych matjas, 700 g ziemniaków, 250 ml śmietanki 30%, 1 cebula, sól, pieprz, masło, 4 suszone grzyby, 100 g tartego żółtego sera
Przygotowanie:Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, następnie pokrój w plasterki. Grzyby namocz w zimnej wodzie, a gdy zmiękną, odsącz, pokrój w plasterki i zagotuj ze śmietanką, doprawiając do smaku. Cebule pokrój drobno i zeszklij na maśle, śledzie pokrój w cienkie paseczki. W żaroodpornej formie ułóż warstwę ziemniaków, następnie warstwę śledzi, warstwę cebuli, warstwę ziemniaków, warstwę śledzi, warstwę ziemniaków, całość zalej śmietanką i posyp żółtym serem. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Kruche babeczki z farszem śledziowo-jajecznym

Składniki: Ciasto: 500 g mąki, 1 jajko, 200 g masła, 3 łyżki śmietany, 2 szczypty soli
Farsz: 4 jajka ugotowane na twardo, 200 g filetów śledziowych, 3 ugotowane ziemniaki, 5 łyżek majonezu, szczypiorek, sól, pieprz
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Zlep je w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Jajka i ziemniaki rozgnieć widelcem, wymieszaj z majonezem, pokrojonymi w drobną kostkę śledziami (wcześniej wymoczonymi w wodzie, możesz tez użyć śledzi z oleju), dopraw farsz solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, przełóż do małych foremek na tarty (mogą tez być foremki na muffinki) napełnij farszem. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj posypane szczypiorkiem.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.