Pomidor w roli głównej

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Pomidor w roli głównej

Ania Starmach

Malinowe, bycze, koktajlowe, wiśniowe – ich odmian jest bardzo wiele i zapewne każdy z was ma swoje ulubione pomidory. Ja lubię łączyć w jednej potrawie różne pomidorowe smaki i kolory, a moja ulubiona potrawa pomidorowa?

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Oczywiście zupa, albo jeszcze lepiej krem, dziś dla was w dwóch odsłonach, w każdym przypadku zupę przygotowuje się w piekarniku… Nigdy tak nie przygotowywaliście pomidorówki? Nie ma na co czekać, zapraszam do gotowania!

Zupa pomidorowa z ciastem naleśnikowym

Składniki: 2 kg pomidorów, 100 g suszonych pomidorów, 750 ml bulionu warzywnego lub bulionu z kury, 2 ząbki czosnku, odrobina świeżego tymianku, 4 łyżki śmietany
Na ciasto naleśnikowe: 200 ml mleka, 2 jajka, 100 ml wody, 150 g mąki, odrobina natki pietruszki, szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie: Z podanych składników zrób ciasto, pod koniec dodaj drobno posiekaną pietruszkę, smaż cienkie naleśniki około 1 min z każdej strony, a następnie każdego z nich zwiń w cienki rulon i pokrój w cieniutkie paseczki – naleśnikowy makaron gotowy!
Pomidory przekrój na połówki, umieść w naczyniu żaroodpornym, między pomidory powkładaj ząbki czosnku, suszone pomidory, tymianek, całość posyp solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy. Wstaw na 40 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie wszystkie pomidory przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na puree, jeśli chcesz, możesz je potem przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek i skórek. Tak powstały przecier pomidorowy połącz z bulionem, zagotuj, dodaj śmietanę, podawaj z pietruszkowym makaronem.

Krem pomidorowy z marchewką

Składniki: 1,5 g pomidorów malinowych, 500 g marchewki, 4 ząbki czosnku, 2 pietruszki, natka pietruszki, grzanki, bulion warzywny, śmietanka.
Przygotowanie: W naczyniu żaroodpornym ułóż przekrojone pomidory, marchewki, pietruszki, ząbki czosnku i tymianek.
Warzywa piecz ok. 45 min w 180 st. C. Następnie pomidory przecieraj przez sito lub blenduj, połącz z bulionem i śmietanką, marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę, dodaj do zupy.
Pomidorówkę podaj z natką pietruszki. Krem pomidorowy z kremową śmietanką.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.