Pierś z indyka pieczona z bakaliami

Czytaj dalej
Fot. Pawel Miecznik/Polskapresse
Olga Tochowicz

Pierś z indyka pieczona z bakaliami

Olga Tochowicz

Pierś z indyka pieczona z bakaliami.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki:
pierś z indyka
rodzynki (najlepiej duże - garść)
morele pokrojone na ćwiartki - garść
białe wino

Składniki na marynatę:
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 limonki
kawałek korzenia imbiru
łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
2 ząbki czosnku
garść orzeszków ziemnych

Przygotowanie:
Pierś z indyka natrzeć sokiem z cytryny, resztę składników marynaty utrzeć w blenderze. Posmarować marynatą pierś, odłożyć najmniej na dwie godziny. Rodzynki i morele namoczyć w białym winie, dodać sok z 1/2 limonki, bulionetkę drobiową Knorra rozpuszczoną w niedużej ilości wody, startą skórkę z limonki lub cytryny, łyżeczkę miodu. Pierś delikatnie obłożyć bakaliami - tak żeby nie zmyć skorupki z marynaty. Piec przez ok. 45 min pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, potem odkryć i zostawić jeszcze na 15 minut. Pierś wyjąć na deskę, żeby odpoczęła, a sos spróbować, doprawić. Jeżeli jest za gęsty, dolać trochę gorącej wody.

Olga Tochowicz

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.