Pieróg z kapustą

Czytaj dalej
Iwona Gazda

Pieróg z kapustą

Iwona Gazda

Pieróg najlepiej smakuje z barszczem. To alternatywa dla uszek, ale u mnie w domu mamy i uszka, i pieróg z kapustą, bo nikt nie chce rezygnować ani z uszek, ani z pieroga.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Składniki na ciasto:
40 dag mąki
30 g drożdży
3/4 szklanki mleka
1/2 kostki margaryny
sól, cukier
3 jajka lub same żółtka

Składniki na nadzienie:
300 g kapusty kiszonej
2 cebule
100 g pieczarek lub suszonych grzybów
2 łyżeczki tłuszczu
jajko
sól, pieprz

Przygotowanie:
Drożdże i cukier zalać mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę i tłuszcz rozetrzeć z całymi jajkami lub samymi żółtkami, dodać sól i wyrośnięte drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. W bardzo małej ilości wody ugotować kapustę i grzyby. Dokładnie osączyć i na stolnicy drobno posiekać. Podsmażyć cebule. Wymieszać kapustę z cebulą i odparować. Gdy lekko przestygnie, dodać jajko, przyprawę i szybko wymieszać. Wyrośnięte ciasto ułożyć na stolnicy, uformować prostokąt, wyłożyć nadzienie i zlepić ciasto. Ułożyć w blaszce wysmarowanej tłuszczem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, posmarować śmietaną lub tłuszczem. Wstawić do piekarnika. Podawać natychmiast po wyjęciu z pieca.

Iwona Gazda

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.