Obiad jak u babci

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Banas / Polskapresse
Ania Starmach

Obiad jak u babci

Ania Starmach

Wakacje to podróże małe i duże, odkrywanie nowych smaków, próbowanie nieznanych dań i składników. Zawsze wracam z urlopu z zeszytem pełnym przepisów i z albumem pełnym kulinarnych zdjęć. Wracam także stęskniona za tradycyjnymi, domowymi smakami. Dziś dla was obiad jak u babci! Czy jest na ziemi lepszy zestaw?

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Rosół z lanym ciastem

Składniki: 500 g mięsa wołowego z kością (szponder, mostek, łata), 3 skrzydełka z kury, 1 cebula, 2 litry wody, 2 marchewki, seler, kawałek pora, pietruszka korzeń, dwa liście kapusty włoskiej, dwa liście laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego, pieprz biały, sól
lane ciasto: 100 g mąki, dwa jaja, sól
Przygotowanie: Mięso zalej wodą, odrobinę posól, gotuj aż zmięknie. Wtedy dodaj obrane warzywa, przyprawy. Cebulę zrumień, lekko przypal i włóż do rosołu. Dzięki temu będzie miała piękny kolor. Pod koniec gotowania dopraw do smaku. Mąkę wymieszaj z jajami, wlewaj cienkim strumieniem do gotującego się rosołu. Odczekaj 2 minuty i natychmiast podawaj.

Sznycle z mielonego mięsa

Składniki: 300 g mięsa wołowego z kością, 200 g wieprzowiny z kością, 50 g cebuli, 60 g czerstwej bułki, 120 ml mleka, 20 g masła, jedno jajo, 40 g bułki tartej, sól/pieprz
Przygotowanie: Bułkę namocz w mleku, dociśnij. Mięso oddziel od kości, obierz z błon. Pokrój na kawałki. Cebule pokrój w krążki. Bułkę, mięso, cebulę, zmiel 2 razy w maszynce do mięsa. Następnie wyrabiaj na pulchną masę, dodaj jaja, mleko (nie musisz wlewać wszystkiego), sól, pieprz. Formuj płaskie kule i panieruj bułce tartej, smaż z obu stron na złoty kolor

Szarlotka

Ciasto: 500 g mąki krupczatki, 250 g masła, 150 g cukru pudru, skórka otarta z cytryny, cztery żółtka
Jabłka: 1 kg jabłek, np. antonówek, dwie łyżki cukru, pół łyżeczki cynamonu, łyżka drobno pokrojonej skórki pomarańczowej, 30 g cukru pudru do posypania
Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniataj, ulep kule, zawiń ją w ściereczkę i odłóż na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie połowę ciasta cienko rozwałkuj (3 cm), włóż do formy i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Jabłka umyj, obierz, poszatkuj, przypraw, równo rozłóż na podpieczonym spodzie. Przykryj drugą połową ciasta podobnie rozwałkowaną. Piecz na złoty kolor.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.