Miodowe fantazje

Czytaj dalej
Fot. Andrzej Banas
Ania Starmach

Miodowe fantazje

Ania Starmach

W co warto zaopatrzyć się na zimę? W miód! Doskonały w smaku, zdrowy i dający duże pole do popisu w kuchni! Mój ulubiony to spadziowy, choć akacjowy i lipowy o nieco łagodniejszym smaku świetnie sprawdzają się w połączeniu ze słodkościami!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Ruloniki z miodem i orzechami

Składniki: 100 g orzechów laskowych, 100 g orzechów nerkowca, 100 g roztopionego masła, 100 g orzechów włoskich, 100 ml miodu, 4 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 0,5 łyżeczki cynamonu, ciasto filo (około 8–10 arkuszy)
Przygotowanie: Orzechy pokrój lub zmiel za pomocą blendera. Arkusz ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem, posmaruj masłem, czynność powtarzaj. Ostatni arkusz posmaruj masłem i posyp orzechami i 2 łyżkami cukru. Ciasto przekrój w poprzek na połowę, a następnie zwijaj z niego małe ruloniki. Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polej je syropem. Aby go przygotować, w małym garnku podgrzej miód, cukier (2 łyżki), cynamon i cukier waniliowy. Składniki powinny idealnie się połączyć.

Bułeczki drożdżowe z miodem

Składniki: 500 g mąki, 80 g rozpuszczonego masła, 80 ml miodu, 50 ml ciepłego mleka, 14 g suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 jajka, 1 łyżka cukru, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka. W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, miód, dodaj jajka i żółtko, cynamon, cukier waniliowy, powoli dodawaj masło i mąkę. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odklejać się od dłoni (możesz użyć robota kuchennego). Z wyrobionego ciasta lep małe bułeczki i układaj je na blasze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia, a gdy podwoją swą objętość, wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20–25 minut

Zapiekane jabłka

Składniki: 4 łyżki płatków migdałowych, 4 łyżki konfitury malinowej, 4 jabłka, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 0,5 szklanki czerwonego wina, 0,5 łyżeczki cynamonu, garść rodzynek
Przygotowanie: W małym garnku podgrzej wino, dodaj rodzynki, cynamon, cukier waniliowy i zwykły cukier. Gdy wino odparuje, a rodzynki napęcznieją, ściągnij garnek z ognia, dodaj miód, migdały i konfiturę malinową. Od jabłek odkrój czubek, wydrąż środek. Owoce nafaszeruj. Jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 45 minut.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.