Mięso mielone w roli głównej

Czytaj dalej
Fot. Waldemar Wylegalski
Ania Starmach

Mięso mielone w roli głównej

Ania Starmach

Co zrobić z porcją mięsa mielonego, którą właśnie kupiliśmy lub znaleźliśmy w lodówce. Pytanie na pozór banalne, ale z doświadczenia wiem, że pytania proste prowokują czasem trudne odpowiedzi. Dziś dla Was wariacje na temat mięsa mielonego. Jest i wołowina, i jagnięcina, i kurczak, słowem pycha!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Kebab jagnięcy i sos miętowy

Składniki: 600 g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki)
Przyprawy: kumin mielony, cynamon, słodka i ostra papryka, kurkuma, 2 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, natka pietruszki
Sos: 250 ml gęstego jogurtu naturalnego, garść świeżej mięty, 1 mała papryczka chili, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, pestki granatu, sól, pieprz
Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj mięso z posiekaną pietruszką, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek i zmiażdżonym czosnkiem, dodaj po dużej szczypcie każdej z przypraw. Mięso nakładaj na patyczki do szaszłyków, grilluj ma patelni przez kilka minut z każdej strony. Aby przygotować sos, zmiksuj jogurt z czosnkiem, chili i miętą, wymieszaj z posiekaną cebulą i pestkami granatu.

Bulion warzywny z kurczakiem

Składniki: 3 marchewki, 2 pory, 1 seler (korzeń), 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, natka pietruszki
Pulpety: 300 g mielonego mięsa z kurczaka, 1 ząbek zmiażdżonego czosnku, świeży tymianek, 1 łyżka sosu sojowego, szczypta curry, 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie: Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka, dodaj wodę, zioła, gotuj około 30 minut, aż warzywa staną się miękkie, lekki bulion dopraw do smaku. Mięso kurczaka wymieszaj z czosnkiem, orzechami, sosem sojowym, curry, tymiankiem. Z masy lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety gotuj w bulionie i razem z nim podawaj na głębokim talerzu.

Smażona mielona wołowina

Składniki:300 g mielonej wołowiny, 300 g selera naciowego, 3 cm tartego świeżego imbiru, 1 papryczka chili, 1 ząbek czosnku, kilka łyżek jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 papryki, 100 g makaronu ryżowego, olej arachidowy do smażenia, cebulka dymka
Przygotowanie: Selera i paprykę pokrój w drobną kostkę, chili, imbir, czosnek posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir, chili a po chwili wołowinę, smaż kilka minut, dodaj sos sojowy, warzywa i makaron. Podawaj z cebulką dymką

Lasagne z patelni

Składniki: 300 g mielonej wołowiny, 300 ml passaty pomidorowej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, pół łyżeczki suszonego tymianku, pół łyżeczki suszonego oregano, oliwa z oliwek, sól, pieprz, 40 g tartego parmezanu, świeża bazylia, 6 płatów makaronu
Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzej około 2 łyżek oliwy. Na patelnię wrzuć czosnek i cebulę, po chwili dodaj mięso, rozdrabniaj je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat, podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu około 30 minut. Połowę sosu przelej do miski, pozostały sos przykryj płatami makaronu, posyp serem, przykryj sosem, połóż makron, posyp serem, gotuj na małym ogniu około 20-30 minut, aż makaron będzie miękki.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.