Menudla łakomczucha

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Menudla łakomczucha

Ania Starmach

Deser jest moim ulubionym, wydaje mi się, że to zależy od pory roku. Dlatego dziś proponuję wam idealne słodkie zimowe słodkości, pełne czekolady, bakalii i orzechów.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Mus czekoladowy z gruszką

Składniki: 200g gorzkiej czekolady, 6 jaj, 60g masła, 60g cukru pudru, 4 gruszki, 200ml wody, 100g cukru, laska wanilii, 200ml śmietanki kremówki.
Przygotowanie:Wodę zagotuj z cukrem, w syropie gotuj obrane gruszki przez 30 minut. Owoce ostudź i pokrój. Oddziel białka od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już miękka, dodaj masło. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia. Za pomocą miksera ubij białka. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie aż uzyskasz jednolitą konsystencję. W miseczkach układaj naprzemiennie mus i owoce, dekoruj ubitą śmietaną.

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki:100g mielonych orzechów laskowych, 100g mielonych migdałów, 150g mąki pszennej, 200g masła, 200g cukru, 200g czekolady do picia (w proszku), 6 jajek, pół łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka wiśni (najlepiej wymoczonych w alkoholu).
Przygotowanie:Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, mielone orzechy. Mąkę wymieszaj z proszkiem i przyprawą do piernika, stopniowo dodawaj do masy. Białka ubij na sztywna pianę, delikatnie mieszaj z masą, dosypując stopniowo czekoladę, do masy wrzuć też odsączone wiśnie, przełóż do formy (średniej okrągłej) piecz około godziny w 180 stopniach. Podawaj z polewą czekoladową.

Deser morelowo-śliwkowy

Składniki: 200g mascarpone, 200ml śmietanki kremówki, laska wanilii, 2 łyżki cukru pudru, 200g konfitury morelowej, 200g powideł śliwkowych, 50g suszonych moreli, 50g suszonych śliwek, 50g płatków migdałowych, 10 ciasteczek owsianych.
Przygotowanie:Śmietanę ubij z mascarpone, dodaj ziarenka wanilii i cukier puder. Powidła wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, konfiturę z morelami. W szklankach układaj naprzemiennie: ciasteczka powidła krem i konfiturę, posyp migdałami.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.