Menu piknikowe

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Menu piknikowe

Ania Starmach

Choć długi majówkowy weekend już za nami, na pikniki i wycieczki za miasto jeszcze nieraz pewnie wyjedziemy. I nieraz głowić się będziemy, co też ze sobą zabrać na zieloną trawkę.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Odpowiedź wydaje się bardzo prosta: coś, co możemy szybko przygotować w domu, coś, co łatwo się przewozi, przechowuje i je! A więc: tortille z warzywami, kulki ryżowe, a na deser wafle czekoladowe! Smacznego!

Tortilla z grillowanymi warzywami

Ciasto: 2 szklanki mąki, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 100-120 ml ciepłej wody.
Farsz: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i oliwę, ciasto wyrabiaj aż stanie się elastyczne, im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza, czyli będzie lżejsze, więc warto się potrudzić. Ciasto podziel na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkuj na cienki placek, a następnie podpiekaj na patelni bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony. Warzywa pokrój w cienkie plastry, grilluj na patelni, a następnie przełóż do naczynia, posyp tymiankiem, posiekanym czosnkiem, oliwą, dodaj też sól i pieprz, odstaw na min. 15 minut. Warzywa kładź na tortilli (możesz też dodać sery, np. mozarellę albo fetę) i zwijaj tak, aby farsz nie wyciekał. Całość zawiń w folię i w drogę!

Kulki ryżowe z ziołami i serem

Składniki: 1 szklanka ryżu, 2 łyżki bułki tartej, natka pietruszki, natka szczypiorku, gałązka rozmarynu, 100 g tartego żółtego sera, sól, pieprz, ząbek czosnku oraz bułka tarta, mąka, jajko.
Przygotowanie: Ryż ugotuj w 2 szklankach osolonej wody (powinno być dwa razy więcej wody od ryżu). Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie już miękki, dodaj posiekane zioła, bułkę tartą i ser. Z masy lep kulki, panieruj je w jajku, mące i bułce. Smaż na oleju aż będą rumiane.

Wafle z kremem orzechowo-czekoladowym

Składniki: 5 kwadratowych wafli, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 200 g masła, 150 g cukru, szklanka mielonych orzechów włoskich, 4 żółtka.
Przygotowanie:Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj, a następnie dodaj zmielone orzechy. Wafle smaruj masą i przekładaj kolejnymi waflami. Jeśli deser zabierasz w podróż, górnej warstwy nie smaruj kremem, bo w ten sposób łatwiej ci go będzie zapakować.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.