Menu antywalentynkowe

Czytaj dalej
Fot. Matthew Mead
Ania Starmach

Menu antywalentynkowe

Ania Starmach

Nie jestem fanką walentynek. Zamiast wymyślnych dań, wybieram proste, idealne do spożycia w domu, może nawet na kanapie pod kocem. W tym roku planuję przygotować pizzę. Jestem ciekawa, czy moja idea antywalentynkowego jedzenia przypadnie wam do gustu !

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Klasyczna margherita

Składniki: 250g maki pszennej, 150 ml ciepłej wody, 20ml oliwy z oliwek, 7g suchych drożdży instant, 7g soli, 3 g cukru. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skóry, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz plus 3 kulki mozarelli, świeża bazylia
Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z cukrem, wodą i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn odstaw na pół godziny. Po tym czasie połącz z resztą mąki, solą i oliwą, ciasto wyrabiaj około 10 minut, odstaw na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto podziel na 4 części, rozpłaszcz, lekko rozwałkuj, przełóż do niskiej tortownicy lub na blachę i odstaw znów do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie przygotuj sos. Oliwę rozgrzej na patelni, dodaj koncentrat, pomidory, oregano, sól, pieprz, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Wyrośnięte ciasto posmaruj sosem, dodaj pokrojoną mozarellę, piecz około 10 minut w 250 stopniach. Podawaj ze świeżą bazylią.

Ekspresowa pizza z patelni

Składniki: 300g mąki, 100 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml sosu pomidorowego, 2 kulki mozarelli, 1 cukinia, 20 plasterków salami, 2 pieczone papryki
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, wodą, ciasto wyrabiaj, podziel na części, lekko rozwałkuj, tak aby przybrało formę okręgów, ciasto posmaruj sosem, dodaj pokrojony ser, salami, pokrojoną cukinie i paprykę, mocno rozgrzej patelnię, kładź na niej pizzę, podgrzewaj kilka minut, następnie przełóż do gorącego piekarnika z włączoną opcją grill, gdy ciasto się przypiecze, a ser roztopi, pizza jest gotowa.

Pizza z tortilli

Składniki: 6 placków tortilli, 150 g żółtego sera, 2 kulki mozarelli, 200 g koziego sera, 1 bakłażan, 100 ml sosu pomidorowego, 20 pomidorków koktajlowych, świeża bazylia
Przygotowanie: Bakłażana pokrój na plastry, obsyp solą, poczekaj 20 minut, opłucz, następnie dokładnie wytrzyj i smaż na oliwie z oliwek. 3 placki tortilli posyp tartym, żółtym serem, przykryj pozostałymi 3 plackami, każdy posmaruj sosem pomidorowym, dodaj kozi ser, bakłażana i pomidorki, piecz około 10 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj ze świeżą bazylią.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.