Listopadowe wariacje

Czytaj dalej
Fot. Tomasz Bolt/Polskapresse
Ania Starmach

Listopadowe wariacje

Ania Starmach

Jesień to chyba moja ulubiona pora roku. Czy może być coś przyjemniejszego niż spacer po parku pełnym kolorowych liści? TAK! Posiłek składający się z kolorowych jesiennych warzyw i owoców! Dziś do kuchni zapraszam dynię, gruszki, seler, buraki i marchew! Smacznego!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Sałatka z dynią i burakiem

Składniki: 400g dyni, 3 buraki, 200g szpinaku baby, garść pestek dyni, 100g sera feta, grzanki czosnkowe, 2 ząbki czosnku
Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, świeża mięta, 1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie: Dynię i buraki obierz, pokrój w grubą kostkę, polej oliwą, dodaj tymianek i ząbki czosnku (w całości), piecz około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ostudź. W misce wymieszaj upieczone warzywa ze szpinakiem, pokruszoną fetą, granatem, pestkami dyni i grzankami. Podawaj z dressingiem (po prostu wymieszaj wszystkie składniki).

Sałatka z kurczakiem i gruszką

Składniki: 4 gruszki, 300g piersi z kurczaka, garść orzechów włoskich, 80g parmezanu, 200g roszponki, 1 owoc granatu
Dressing:2 łyżki miodu, świeży tymianek, 1 łyżka octu balsamicznego, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Kurczaka pokrój w kostkę, przysmaż na oliwie, po chwili dodaj odrobinę miodu, tak aby mięso się lekko skarmelizowało. Gruszki również pokrój i lekko skarmelizuj. Orzechy podpraż na patelni. Parmezan pokrój w kostkę, wymieszaj z dressingiem. Kurczaka wymieszaj z gruszkami, granatem, serem, orzechami i roszponką.

Marchewaka z selerem

Składniki: 10 małych marchewek, 2 średnie selery, 200ml bulionu warzywnego, świeży tymianek, 2 łyżki miodu, 2 orzechy włoskie, 70g gorgonzoli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 5 plastrów szynki długo dojrzewającej
Przygotowanie: Marchewki i seler obierz i pokrój w cieniutkie plasterki, przełóż do żaroodpornej formy i zalej bulionem, dodaj oliwę z oliwek, tymianek i czosnek. Piecz około 45 minut. Po tym czasie posyp warzywa serem, orzechami i pokrojoną szynką. Zapiekaj przez kolejne 15 minut.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.