Kulinarna para

Czytaj dalej
Fot. Waldemar Wylegalski
Ania Starmach

Kulinarna para

Ania Starmach

O idealnych parach w kuchni można rozmawiać bez końca. Można kłócić się czy lepiej pasują do siebie truskawki i czekolada, makaron i pomidory, czy czerwone mięso i wino.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Nie chcę rozstrzygać tych sporów, namawiam jednak do wynajdowania nowych perfekcyjnych połączeń smakowych. Ja ostatnio z powodzeniem zestawiam w kuchni jabłka i marchewki.

Owsianka jabłkowa z konfiturą marchewkową

Składniki:Owsianka:150g płatków owsianych górskich, 300ml soku jabłkowego tłoczonego (mętnego), garść rodzynek, 5 daktyli, garść orzechów włoskich, laska cynamonu, kora cynamonowa
Konfitura: 500g obranych jabłek, 500g obranej marchwi, kora cynamonu, 2 goździki, 2 ziarna kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej, sok z 1 pomarańczy, 2 cm posiekanego imbiru, 2 łyżki miodu
Przygotowanie: płatki owsiane zalej 2/3 ilości soku, odstaw na kilka godzin, aby napęczniały, następnie przełóż je do rondelka, dodaj resztę soku, przyprawy, podgrzewaj przez kilka minut. Aby przygotować konfiturę, jabłka zetrzyj na tarce, przysmaż je z imbirem, przyprawami i sokiem pomarańczowym oraz miodem, po 15 minutach dodaj startą marchew, konfiturę duś na małym ogniu około godziny. Podgrzaną owsiankę podawaj z marchwiową konfiturą, orzechami, daktylami i rodzynkami.

Szarlotka z marchewką

Ciasto: 600g mąki, 250g masła, 100g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 7 żółtek
Piana:7 białek, 100g drobnego cukru, 3 łyżki maki ziemniaczanej
Nadzienie: 2kg jabłek, 4 marchewki, pół łyżeczki cynamonu, sok z cytryny, 4 łyżki miodu
Przygotowanie:Z podanych składników zagnieć ciasto, schładzaj je przez godzinę w lodówce. Po tym czasie podziel na dwie nierówne części (2/3 i 1/3), większą część rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, podpiecz na w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Jabłka i marchewki zetrzyj na tarce, duś w rondlu dodając miód, cynamon, sok z cytryny.
Na podpieczony spód wyłóż nadzienie. Białka ubijaj na sztywną piane, pod koniec ubijania dodaj cukier i mąkę. Pianę wyłóż na masę owocową. Na jej wierzchu umieść pozostałe ciasto (najlepiej, jeśli zetrzesz je na tarce). Ciasto piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.