Kruszonka w roli głównej

Czytaj dalej
Fot. Fot. Janusz Wojtowicz / Polskapresse
Ania Starmach

Kruszonka w roli głównej

Ania Starmach

Kruszonka idealna to taka, która składa się z dwóch porcji mąki oraz odpowiednio jednej porcji masła i jednej cukru (proporcje 2:1:1).

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Mąkę można zastąpić mielonymi orzechami włoskimi, migdałami lub płatkami owsianymi. Chcąc urozmaicić smak ciasta, można dodać bakalii, przypraw, miodu. Kruszonkę ubóstwiam i eksperymentuję z nią bez końca, ostatnio przygotowywałam jej słone wersje, a co mi z tego wyszło? Sami się przekonajcie!

Jabłka pod orzechową kruszonką

Składniki: 8 jabłek, 100 g mąki pszennej, 100 g mielonych orzechów włoskich, 100 g brązowego cukru, 120 g masła, duża szczypta cynamonu, łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie: Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, przysmaż na łyżce masła, dodaj cynamon, cukier waniliowy, łyżkę cukru, przełóż do żaroodpornej formy. Pozostałe masło wymieszaj z cukrem, mąką i orzechami, posyp kruszonką owoce. Zapiekaj przez 20–30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wiśnie pod owsianą kruszonką

Składniki: 500 g wiśni (mogą być mrożone), 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka: 120 g masła, 60 g płatków owsianych, 60 g płatków migdałowych, 40 g posiekanych orzechów laskowych, 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie: Wiśnie zagotuj z cukrem, sok zagęść mąką ziemniaczaną. Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego, masło wymieszaj z pozostałymi składnikami kruszonki. Powstałym ciastem posyp owoce, zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jagnięcina pod ziołową kruszonką

Składniki: 8 żeberek jagnięcych (niepociętych na pojedyncze porcje), pół szklanki bułki tartej, 4 ząbki upieczonego czosnku, po 2 łyżki posiekanych ziół: rozmarynu, pietruszki, tymianku, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki ostrej musztardy, 3–4 łyżki oliwy z oliwek, 4 duże ugotowane ziemniaki
Przygotowanie: Jagnięcinę oczyść, obsyp solą i pieprzem, przysmaż na patelni, następnie umieść na 10–12 minut w piekarniku. Zioła wymieszaj z bułka tartą, rozgniecionym czosnkiem oliwą, solą i pieprzem. Mięso posmaruj musztardą, posyp ziołową kruszonką, ugotowane ziemniaki ponacinaj, w powstałe otwory wsyp pozostała bułkę tartą. Mięso i ziemniaki włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill tak, aby kruszonka się przyrumieniła.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.