Karp po prostu

Czytaj dalej
Małgorzata Gleń

Karp po prostu

Małgorzata Gleń

Podawany w naszej rodzinie na Wigilię karp smażony według przepisu cioci Basi, który dostała od babci, je już kolejne pokolenie. Tak przygotowany karp jest bardzo smaczny i lekko chrupiący.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Karp po prostu

Składniki: karp, cebula (wagowo tyle ile karpia), mleko, bułka tarta, jajka, mąka, sól, pieprz
Przygotowanie:Z karpia, najlepiej zatorskiego, usuwamy wszystkie łuski. Przed przygotowaniem dobrze jest go zamrozić. Na dwa dni przed Wigilią trzeba wyciągnąć rybę z zamrażalnika i rozmrozić.
Pokroić karpia na dzwonki, cebulę pokroić na plastry. Każdy kawałek ryby dokładnie obłożyć cebulą, także w środku dzwonka. Odstawić do zimnego miejsca na minimum 24 godziny. W Wigilię wyciągnąć kawałki ryby z cebuli, włożyć do miski i zalać mlekiem na około dwie godziny, następnie opłukać wodą, osuszyć, posolić i lekko popieprzyć. Pieprz jest konieczny. Na godzinę odstawić.
Potem panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju z obu stron.

Małgorzata Gleń

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.