Karnawałowe przysmaki

Czytaj dalej
Ania Starmach

Karnawałowe przysmaki

Ania Starmach

Przed nami karnawał i to ponoć jeden z krótszych w tym stuleciu, czas więc na bale, imprezy i prywatki pełne łakoci! Dziś proponuję przepisy na rożki, beziki i róże. Mam głęboką nadzieję, że nikt nowego roku nie rozpoczął od diety!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Kruche róże karnawałowe

Składniki:
200 g mąki tortowej
200 g mąki krupczatki
200 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
laska wanilii
szczypta cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
plus
konfitura malinowa
konfitura z pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce. Po godzinie ciasto wałkujemy, wycinamy mniejsze i większe kółka, a ich brzegi nacinamy. Mniejsze kółka kładziemy na środkach większych, dociskamy, aby zlepić dwie warstwy, na środek nakładamy łyżeczkę wybranej konfitury, brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym jajem, pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 st. C.

Beziki z kremem czekoladowym

Składniki:
Beza:
4 białka
220 g cukru
Krem:
300 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze z papierem do pieczenia formujemy malutkie beziki. Pieczemy je ok. godziny w temperaturze 140 st. C. Studzimy w otwartym piekarniku. Aby przygotować krem, podgrzewamy śmietankę, wrzucamy do niej drobno posiekaną czekoladę, mieszamy tak, aby składniki się połączyły. Krem lekko studzimy. Na wysuszone beziki nakładamy niewielką ilość kremu. Najlepiej smakują z kawą.

Rożki z serem i konfiturą z róży

Składniki:
250 g mąki
250 g masła
100 g kwaśnej śmietany
100 g zmielonego białego sera
50 g cukru pudru
2 jajka
plus konfitura z róży
Przygotowanie:
Składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce. Po ok. godzinie ciasto wałkujemy, kroimy w kwadraty, na środku każdego z nich kładziemy łyżkę konfitury, brzegi ciasta lepimy i smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 190 st. C.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.