Karnawałowe przepisy na dobrą zabawę

Czytaj dalej
Fot. Fot. Bruno Fidrych / Polskapresse
Ania Starmach

Karnawałowe przepisy na dobrą zabawę

Ania Starmach

Mam nadzieję, że pomimo tego iż mamy za sobą święta i hucznego sylwestra nikt z was nie ma dość świętowania, a co najważniejsze jedzenia i gotowania. Wszakże przed nami czas karnawałowego szaleństwa. Na domówki te mniejsze i większe przygotowałam dla was kilka sprawdzonych imprezowych przepisów. Smacznego!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Kulki z mozarelli

Składniki: 300g minimozarelli (w formie małych kulek), garść suszonych pomidorów, 100g pomidorków koktajlowych, świeżo starty parmezan, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeży tymianek
Ciasto:1 jajko, 50g mąki pszennej, 50g mąki kukurydzianej, woda, plus, olej do smażenia, bułka tarta
Przygotowanie:Składniki ciasta wymieszaj, dodaj tyle wody, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Do ciasta dodaj sól, pieprz i świeży tymianek. Kulki mozarelli maczaj w cieście, obtaczaj w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu. W blenderze wymieszaj pomidory świeże i suszone, parmezan, oliwę z oliwek, dopraw do smaku. Smażony ser podawaj z sosem pomidorowym.

Łososiowe szaszłyki

Składniki: 400g filetu z łososia bez skóry, garść suszonych śliwek, 1 łyżka sezamu, sok z 2 pomarańczy, sok z cytryny, 2 łyżki miodu, cynamon, papryczka chili, sól, pieprz
Przygotowanie: Łososia pokrój w cienkie paski. Miód wymieszaj z sokiem z pomarańczy, posmaruj nim łososia. Rybę nabijaj na patyczki do szaszłyków, dodaj też suszone śliwki i sezam. Szaszłyki smaż na patelni lub przygotuj w piekarniku. Pozostały sok mocno odparuj, dodaj starty imbir, cynamon, papryczkę chili. Łososia podawaj z sosem pomarańczowym.

Orzechowe lizaki

Składniki: 300g biszkoptu,100g mascarpone, 100g kremu czekoladowego, 200g posiekanych orzechów włoskich, 200g roztopionej czekolady, patyczki do lodów
Przygotowanie: Biszkopt pokrusz, wymieszaj z mascarpone i kremem czekoladowym. Ulep małe kulki (wielkości orzechów włoskich) włóż do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie, nabij kulki na patyczki do lodów, obtaczaj w czekoladzie, posyp orzechami.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.