Karmelowe szaleństwo

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Karmelowe szaleństwo

Ania Starmach

Karmel to według encyklopedycznej definicji cukier poddany działaniu wysokiej temperatury, w wyniku czego uzyskuje charakterystyczną brązową barwę.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Według mnie to po prostu najsmaczniejsza rzecz po słońcem! Jest niezbędny w przygotowywaniu deserów, idealnie komponuje się z czekoladą, orzechami, owocami i wszelkiego rodzaju kremami oraz tortami.

Mój ulubiony karmelowy deser to chyba piętrowe brownie przełożone słodką masą, choć po piętach depcze mu tarta z bananami i kajmakiem. Ciężko się jej oprzeć, więc do tego nie namawiam, wręcz przeciwnie, polecam karmelową ucztę!

Czekoladowe brownie z karmelem

Ciasto (2 spody) :5 tabliczek czekolady gorzkiej, 2 kostki masła, 500g cukru, 150g mąki, 6 jajek, 150ml wody
Masa: 200g masła orzechowego, 100g mascarpone, 100g bitej śmietany, 3 łyżki karmelu, orzechy do dekoracji
Przygotowanie: Wodę zagotuj z cukrem, dodaj czekoladę i masło, a gdy składniki się roztopią, wymieszaj je. Gdy masa wystygnie, dodaj mąkę i jaja, wymieszaj, rozlej do dwóch tortownic, piecz około 25 minut. Masło orzechowe wymieszaj z mascarpone i śmietaną. Ostudzone spody przełóż masą, udekoruj orzechami i karmelem.

Tarta z bananami i karmelem

Spód: 300g kruchych ciasteczek, 100g masła
Masa: 300g kajmaku, 100g gorzkiej czekolady, 100g mascarpone, 5 bananów, 250g śmietanki kremówki, 5 łyżek karmelu
Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnij w robocie kuchennym, wymieszaj z rozpuszczonym masłem, przełóż do formy na tartę, schładzaj w lodówce. Czekoladę rozpuść, ostudź, wymieszaj z mascarpone, a następnie z kajmakiem. Masę przełóż na wystudzony spód, dodaj pokrojone banany, bitą śmietanę, całość polej karmelem.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.