Idealna para

Czytaj dalej
Fot. Waldemar Wylegalski/Polskapresse
Ania Starmach

Idealna para

Ania Starmach

Istnieją pary idealne, takie, które dopełniają się niczym połówki jabłka. Można do nich zaliczyć: truskawki i czekoladę, kaczkę i pomarańcze, pomidory i bazylię oraz orzechy i miód.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Dziś przedstawiam wam pyszne i zdrowe orzechowo- miodowe przepisy, które umilą wam zimowe, mroźne dni.

Kurczak z miodem i orzechami

Składniki: 1 kg „pałek” z kurczaka, 100ml miodu, 60g musztardy francuskiej, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, garść orzechów włoskich, 3 ząbki czosnku, świeży rozmaryn, sól, pieprz
Przygotowanie: Miód, musztardę, oliwę, posiekany czosnek, rozmaryn, sól, pieprz wymieszaj, polej nimi mięso kurczaka, odłóż na godzinę. Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj orzechy, przekrojone szalotki. Piecz około 60-70 minut w temperaturze 190 stopni, jeśli skórka zbytnio się przypiecze, przykryj naczynie folią aluminiową

Glazurowana marchewka z orzechami

Składniki: 8 małych marchewek, 8 małych pietruszek, 3 łyżki miodu, 2 łyżki masła, sól, pieprz, garść orzechów włoskich, natka pietruszki
Przygotowanie: Warzywa obierz, przekrój wzdłuż na połowę, włóż do szerokiego rondla, dodaj masło, miód i szklankę wodę, rondel przykryj. Gotuj pod przykryciem około 20 minut, następnie ściągnij pokrywkę, dodaj orzechy i poczekaj aż woda odparuje a warzywa się skarmelizują. Podaj je z natką pietruszki.

Tarta z orzechami i miodem

Ciasto: 150g mąki, 120g masła, 1 małe jajko, 2 łyżki cukru, szczypta soli
Farsz: pół szklanki śmietanki kremówki 36 proc., 5 łyżek miodu, 4łyżki masła, 3 łyżki wody, 2 łyżki cukru, 1 szklanka orzechów włoskich , 1 szklanka migdałów bez skórki, 2 jajka, duża szczypta cynamonu, skórka otarta z 1 pomarańczy i cytryny
Przygotowanie: Składniki ciasta wymieszaj, zlep ciasto w kulkę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj, przełóż do formy i podpiecz na słoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Wodę zagotuj z cukrem, dodaj miód i masło oraz śmietankę, skórkę z owoców, jajka, wymieszaj, dodaj orzechy, całość podgrzewaj przez kilka minut. Przelej na podpieczony spód i piecz przez około kwadrans. Podawaj, gdy tarta ostygnie. Najlepiej smakuje z keksem śmietany waniliowej.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.