Gorgonzola w dwóch odsłonach

Czytaj dalej
Fot. Larry Crowe
Ania Starmach

Gorgonzola w dwóch odsłonach

Ania Starmach

Gorgonzola to miękki dojrzewający włoski ser pleśniowy. Ten oryginalny wytwarza się od setek lat według tej samej receptury. Swą nazwę wziął od niewielkiego lombardzkiego miasta.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Ponoć gdy się przekracza jego mury, w powietrzu unosi się charakterystyczny ostry zapach sera. Dziś gorgonzole można dostać prawie w każdym sklepie. Wyróżnia się tą bardziej pikantną wersję oraz tzw. gorgonzole dolce o nieco słodszym, delikatniejszym smaku. Gdy jestem na zakupach, nigdy nie mogę się zdecydować, po którą sięgnąć. A gdy jestem już w kuchni, nie mogę się zdecydować do jakiego przepisu jej użyć. Możliwości jest tak wiele… Dziś proponuję wam wytrawne babeczki oraz zieloną i pyszną zupę szpinakową! Smacznego!

Wytrawne muffinki z gorgonzolą

Składniki: 250g mielonej wołowiny, 40g gorgonzoli, garść orzechów włoskich, garść suszonych pomidorów, świeża rukola
Muffiny: 35 dag mąki, 15g ugotowanej dyni, 2 duże jajka, 1/4 szklanki oleju roślinnego, szklanka naturalnego jogurtu, 4 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie: Jajka wymieszaj z olejem i jogurtem, a mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem, parmezanem. Składniki mokre i suche wymieszaj ze sobą, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Masę przełóż do sylikonowych foremek na muffinki i piecz około 30 minut. Wołowinę wymieszaj z gorgonzolą, posiekanymi orzechami, lep małe burgery i smaż przez kilka minut na patelni. Upieczone muffiny przekrój, na spodzie połóż burgera, dodaj pomidory i rukolę, przykryj drugą połówką burgera i zepnij wykałaczką.

Zupa szpinakowa z grzankami

Składniki: 500g szpinaku, 3 ziemniaki, 1 cebula, 30 ml białego wina, 2 ząbki czosnku, 50 ml śmietanki kremówki
Bulion: udko z kurczaka, 1 marchew, 1 seler, kawałek pora, korzeń pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól morska, grzanki, 1 bagietka, 100 g gorgonzoli
Przygotowanie: Z podanych składników przygotuj bulion (gotuj go ok. 1,5 godz. na małym ogniu). Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj białe wino, a po chwili pokrojone drobno ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj ok. 30 minut, dodaj szpinak, po kilku minutach zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku; podawaj z grzankami z gorgonzolą i łyżką śmietany.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.