Francuskie pomysły na dynię

Czytaj dalej
Fot. Rafal Niewczas/Polskapresse
Ania Starmach

Francuskie pomysły na dynię

Ania Starmach

Często słyszę pytanie: Aniu, jaka jest twoja ulubiona kuchnia? Z którego kraju dania najbardziej ci smakują? I mam kłopot z odpowiedzią.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Kocham Polskę i tutejszą tradycję kulinarną, ale sporo czasu spędziłam we Francji i to Francuzi uczyli mnie gotowania. Pamiętam chefa Michela, który pokazywał, jak usmażyć naleśnika, chefa Philippa, który mówił, jak pokroić ziemniaki do perfekcyjnego gratin i zrobić najlepszą zupę cebulową. Zatem dziś dania francuskie – w nieco zmienionej, dyniowej wersji.

Naleśniki i suzette z dynią

Ciasto:100g mąki, 2 jajka, 200 ml mleka, 50 ml wody, szczypta soli, 1 łyżka cukru, 1 łyżka klarowanego masła, 100 ml soku pomarańczowego, 2 łyżki cukru, świeży tymianek, 150 g dyni, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu
Przygotowanie: Przygotuj ciasto naleśnikowe, naleśniki smaż około minuty z każdej strony. Złóż w trójkąty. Dynię pokrój w drobną kostkę, przysmaż na odrobinie masła, dodaj miód i tymianek, duś przez 7–10 minut, aż stanie się miękka.
Na osobnej patelni skarmelizuj cukier, dodaj sok pomarańczowy i masło, w tak powstałym płynie duś usmażone naleśniki. Tuż przed podaniem możesz je polać odrobiną mocnego alkoholu i podpalić. Gotowe podawaj z tymiankową dynią.

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa

Składniki: 4 ziemniaki, 300 g dyni, 200 ml śmietanki kremówki, 100 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 g tartego sera gruyere, 50 g wędzonego boczku, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 2 ząbki czosnku
Przygotowanie: Ziemniaki i dynię pokrój w cienkie plasterki. Mleko podgrzej ze śmietanką, dopraw solą, pieprzem, gałką. Ziemniaki i dynie przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojony i podsmażony boczek, rozmaryn, zmiażdżony czosnek, całość zalej śmietanką i posyp serem. Zapiekaj około 7 minut w temperaturze 180 stopni.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.