Energetycznie i kolorowo

Czytaj dalej
Fot. Mielnik Slawomir/Fotorzepa
Ania Starmach

Energetycznie i kolorowo

Ania Starmach

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Śniadanie! I to najlepiej takie energetyczne, z dużą ilości owoców, bakalii, orzechów, takie, które sprawi, że ten dzień na pewno będzie należał do udanych.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Dziś propozycje na zapiekaną owsiankę, na koktajl z awokado oraz na pyszną komosę ryżową z warzywami. Smacznego!

Zapiekanka z owsianką

Składniki: 100 g płatków owsianych, 2 łyżki migdałów, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki owoców goji, 1 łyżka suszonej żurawiny, 4 suszone figi, cynamon, wanilia, 400 ml mleka, 100 ml śmietanki kremówki, 2 banany, 3 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka miodu
Przygotowanie:Mleko podgrzej z cukrem, śmietanką, cynamonem, wanilią, zalej nim płatki owsiane. Masę wymieszaj z pokrojonymi orzechami i bakaliami. Przełóż do żaroodpornych naczynek, na górze ułóż pokrojone banany, dodaj odrobinę miodu. Zapiekaj 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.

Koktalj z awokado

Składniki: 2 miękkie awokado, 2 banany, 1 mały ananas, świeża mięta
Przygotowanie: Awokado, banany, ananasa obierz, pokrój w kostkę i zmiksuj, podawaj ze świeża miętą.

Komosa ryżowa

Składniki: 2 szklanki komosy ryżowej, 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), 2 buraczki, 2 małe jabłka, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki orzechów laskowych, 2 łyżki orzechów nerkowca, 3 łyżki miodu, pietruszka natka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny, 1 mała papryczka chili
Przygotowanie: Komosę przepłucz i ugotuj w litrze lekko osolonej wody. Warzywa korzeniowe i jabłka obierz, przekrój, połóż na blasze z papierem do pieczenia, polej odrobiną oliwy, dodaj miód, piecz ok. 3 minut w temperaturze 190 stopni. W miseczce przygotuj dressing: oliwę połącz z sokiem z cytryny, miodem i posiekanym chili. Pietruszkę posiekaj. Ugotowaną komosę przełóż do miski, dodaj upieczone i pokrojone warzywa, podprażone orzechy, pietruszkę i dressing, wymieszaj ponownie.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.