Dobre jedzenie na zimowy apetyt

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Dobre jedzenie na zimowy apetyt

Ania Starmach

Życie ze smakiem. Im bliżej zimy, im zimniejsze poranki i wieczory, tym w naturalny sposób zwiększa się zapotrzebowanie naszego organizmu na potrawy tłuste i słodkie. Jeśli miałabym wybierać, stanowczo wolę te drugie.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Oczywiście w chwilach słabości często sięgam po prostu po tabliczkę czekolady, ale gdy mam tylko trochę więcej czasu, przygotowuję coś własnoręcznie.

Przepis na serniczki z baklavą powstał z potrzeby chwili, nagli goście, kilka produktów w lodówce… Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania, musicie je koniecznie wypróbować! Podobnie rzecz się ma z odwróconą tartą ze słodkimi pomidorkami. To wprawdzie danie wytrawne, ale dodatek karmelu (co ciekawe, lekko słonego) sprawia, że to taki deser i danie główne w jednym. Smacznego!

Serniczki z baklavą

Składniki: 500 g dwukrotnie zmielonego sera białego, 150 g jogurtu greckiego, 100 g cukru, 3 jajka, 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru waniliowego
Ciasto: 8 arkuszy ciasta filo, roztopione masło, garść siekanych pistacji
Syrop: 150 g cukru, 150 ml wody, 150 ml miodu, duża szczypta cynamonu, 200 g mielonych orzechów
Przygotowanie: Aby przygotować syrop, wodę zagotuj z cukrem, miodem i cynamonem. Ostudź. Pół szklanki syropu wymieszaj z mielonymi orzechami.
Składniki na masę serową wymieszaj mikserem. Płaty ciasta sklejaj masłem, podziel na kwadraty i umieść w blasze na muffinki. Na ciasto wyłóż kilka łyżek masy serowej i orzechowej, z wierzchu posyp serniczki kawałkami ciasta filo i pistacjami. Piecz około 20–25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj schłodzone.

Odwrócona tarta z pomidorami i bakłażanami

Składniki: 300g pomidorków koktajlowych, 1 mały bakłażan, świeży tymianek, 100g koziego sera, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, sól morska, pieprz, arkusz ciasta francuskiego
Przygotowanie: Z masła, miodu i tymianku, szczypty soli morskiej przygotuj karmel, otocz w nim pomidorki i bakłażana pokrojonego w grubą kostkę. Warzywa przełóż do formy na tartę przykryj ciastem francuskim.
Piecz około 35–40 minut w 170 stopniach. Przed podaniem obróć tartę tak, aby pomidory znalazły się na górze, podawaj z pokruszonym kozim serem.

Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.