Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Dania czosnkiem pachnące

Czytaj dalej
Fot. Fot. 123RF
Ania Starmach

Dania czosnkiem pachnące

Ania Starmach

Jak się nie dać chorobom, przeziębieniom, wirusom i bakteriom? Jeść czosnek! I to w dużych ilościach. Tu ząbek nie wystarczy, warto zamienić go na główkę! Ale dzięki temu głowa o zdrowie może być spokojna!

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2015":

Zapiekanka ziemniaczana z czosnkiem

Składniki:
1 kg ziemniaków
300 ml śmietanki 30 proc.
70 g tartego sera gruyere
8 ząbków czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz na następnie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Przełóż je do rondla, zalej śmietanką, dodaj cienko pokrojony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Zagotuj. Następnie przelej całą zawartość do żaroodpornego naczynia, lekko wymieszaj. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

Czosnek marynowany w oliwie z ziołami

Składniki:
4 główki czosnku
500ml oliwy z oliwek
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 gałązki świeżego tymianku
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
pół łyżki soli
Przygotowanie:
Czosnek obierz umieść w garnku, dodaj wszystkie przyprawy i zalej oliwą z oliwek. Gotuj na malutkim ogniu przez około 50 minut. Następnie przelej do słoików. Taki czosnek to idealny dodatek do kapek, sałatek!

Zupa czosnkowa

Składniki:
12 ząbków czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
4 ziemniaki
2 cebule
4 kromki chleba
150g tartego żółtego sera
200ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Cebule i czosnek obierz, pokrój na plasterki i przysmaż na maśle, następnie zalej je bulionem dodaj obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy używając blendera zmiksuj zupę aż będzie miała gładką konsystencję. Dodaj śmietankę, zagotuj, dopraw do smaku i podawaj z grillowanymi kromkami chleba.

Czosnek pieczony

Składniki:
6 główek czosnku
Oliwa z oliwek
tymianek
rozmaryn
sól morska
Przygotowanie:
Główki czosnku pozbaw zewnętrznych łusek, następnie odetnij górną część. Czosnek posyp solą i ziołami, ułóż w naczyniu żaroodpornym polej oliwą z oliwek i piecz około godziny w temperaturze 160 stopni.

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Dziennika Polskiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego
  • codzienne e-wydanie Dziennika Polskiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
Ania Starmach

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2018 Polska Press Sp. z o.o.