Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Ziemniaczana cucina powera

Życie ze smakiem. Ziemniaczana cucina powera Fot. Karolina Dudek
Karolina Dudek

We włoskich domach - nieważne, czy bogatych, czy bardzo biednych - niepodzielnie króluje cucina powera, czyli kuchnia uboga. Spaghetti aglio olio, pizza margarita, focaccia z rozmarynem lub ziemniaczane gnocchi z masłem, szałwią i parmezanem - to przykłady tego, że można gotować prosto, tanio, bezmięsnie i pysznie.

W Polsce też mamy swoje dania, o których można powiedzieć, że to cucina powera w najczystszej postaci, a ich bazą są... ziemniaki. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza teraz - na przednówku, gdy trudno o świeże warzywa. Warto też dać odpocząć żołądkowi i kieszeni po świątecznej rozpuście.

U podstaw polskiej kuchni ubogiej, a jakże bogatej smakowo, prócz ziemniaków leżą: mąka, jaja, mleko, masło lub olej, twaróg i najprostsze warzywa: cebula, czosnek, kapusta i buraki. Korzystając tylko z tych składników, można jeść smacznie przez wiele miesięcy, nie narzekając na monotonię jadłospisu. Pozwólcie, że wymienię choć kilka rarytasów: ziemniaki z jajkiem sadzonym i kefirem, pierogi ruskie, babka ziemniaczana, ciapkapusta, barszcz zabielany z ziemniakami, kluski śląskie z omastą, moskole z masłem czosnkowym, pierogi leniwe i placki ziemniaczane.

O, tak! Placki są tu prawdziwą gwiazdą. Zwłaszcza takie z grubo tartych ziemniaków, z odrobiną cebuli, podane ze śmietaną lub twarogiem - ot, takie wielkopolskie pyry z gzikiem, ale w nieco innej postaci. To mój hit, który robię zawsze, gdy w lodówce pustki, a mam ochotę na coś ultrapysznego. To danie, które poprawia nastrój, bo przyjemnie chrupie i kojąco wypełnia żołądek. A w końcu o to chodzi w jedzeniu, prawda?

Grubo tarte placki ziemniaczane z twarożkiem (dla dwóch osób)

Składniki
placki:

Przygotowanie

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z grubym oczkiem. Dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Smażyć nieduże placki na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Podawać z twarożkiem wymieszanym z czosnkiem, ziołami i przyprawami na obiad, kolację lub jako przekąskę.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2022 Polska Press Sp. z o.o.