Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Ziemniaczana cucina powera

Życie ze smakiem. Ziemniaczana cucina powera Fot. Karolina Dudek
Karolina Dudek

We włoskich domach - nieważne, czy bogatych, czy bardzo biednych - niepodzielnie króluje cucina powera, czyli kuchnia uboga. Spaghetti aglio olio, pizza margarita, focaccia z rozmarynem lub ziemniaczane gnocchi z masłem, szałwią i parmezanem - to przykłady tego, że można gotować prosto, tanio, bezmięsnie i pysznie.

W Polsce też mamy swoje dania, o których można powiedzieć, że to cucina powera w najczystszej postaci, a ich bazą są... ziemniaki. Warto po nie sięgnąć zwłaszcza teraz - na przednówku, gdy trudno o świeże warzywa. Warto też dać odpocząć żołądkowi i kieszeni po świątecznej rozpuście.

U podstaw polskiej kuchni ubogiej, a jakże bogatej smakowo, prócz ziemniaków leżą: mąka, jaja, mleko, masło lub olej, twaróg i najprostsze warzywa: cebula, czosnek, kapusta i buraki. Korzystając tylko z tych składników, można jeść smacznie przez wiele miesięcy, nie narzekając na monotonię jadłospisu. Pozwólcie, że wymienię choć kilka rarytasów: ziemniaki z jajkiem sadzonym i kefirem, pierogi ruskie, babka ziemniaczana, ciapkapusta, barszcz zabielany z ziemniakami, kluski śląskie z omastą, moskole z masłem czosnkowym, pierogi leniwe i placki ziemniaczane.

O, tak! Placki są tu prawdziwą gwiazdą. Zwłaszcza takie z grubo tartych ziemniaków, z odrobiną cebuli, podane ze śmietaną lub twarogiem - ot, takie wielkopolskie pyry z gzikiem, ale w nieco innej postaci. To mój hit, który robię zawsze, gdy w lodówce pustki, a mam ochotę na coś ultrapysznego. To danie, które poprawia nastrój, bo przyjemnie chrupie i kojąco wypełnia żołądek. A w końcu o to chodzi w jedzeniu, prawda?

Grubo tarte placki ziemniaczane z twarożkiem (dla dwóch osób)

Składniki
placki:

Przygotowanie

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z grubym oczkiem. Dodać drobno pokrojoną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Smażyć nieduże placki na bardzo mocno rozgrzanym oleju. Podawać z twarożkiem wymieszanym z czosnkiem, ziołami i przyprawami na obiad, kolację lub jako przekąskę.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.