Życie ze smakiem. Superfood? Superbób!

Czytaj dalej
Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Superfood? Superbób!

Karolina Dudek

Co sezon świat zachwyca się nowymi modnymi superfoods, czyli superjedzeniem, które ma nas uzdrowić, dostarczyć więcej składników odżywczych, dać siłę, witalność, urodę i popularność na Instagramie. Karierę robią m.in. awokado, komosa ryżowa, nasiona chia, jagody acai...

Lubię kulinarne mody, śledzę trendy, ale potem przesiewam je przez grube sito. Nie mogę bowiem oprzeć się wrażeniu, że czasem za daleko szukamy, a to, co najlepsze, mamy pod nosem.

Rodzime produkty bywają równie bogate w wartości odżywcze, co te egzotyczne, a sam fakt, że rosną w Polsce, jest koronnym argumentem za ich wyższością nad pozostałymi. Dziś wiemy, że do niepokojących zmian klimatycznych najbardziej przyczynia się transport. Po co więc sprowadzać tonami awokado, tropikalne orzechy czy soję zza oceanów, jeśli mamy swoje cuda? A konkretnie - swój cud. Bób!

To superfood, jakich mało. Znajdziemy w nim idealne proporcje lekkoprzyswajalnego roślinnego białka, węglowodanów, dużo błonnika i zero tłuszczu, oraz witaminy i mikroelementy, w tym takie, które mają zapobiegać rakowi jelita grubego. Mnie to przekonuje.

No i ten kolor! Zieloność jakich mało. Jeśli ugotowane i obrane ziarna bobu zgnieciemy widelcem z odrobiną soku z cytryny, olejem, solą i młodą poszatkowaną cebulką, wyczarujemy polską wersję guacamole- sycące i ultrazdrowe smarowidło do chleba, datek do makaronu (wystarczy posypać go tartym długodojrzewającym serem) lub burgerów. Możemy też zrobić z bobu sałatkę. Zapewniam, że robi furorę. Także na Instagramie.

Letnia sałatka z bobem, pomidorami i boczkiem

Składniki:

Przygotowanie: W wodzie z dodatkiem soli i cukru ugotować od miękkości bób. Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i poczekać aż ostygnie. Obrać z łupinek. Wymaga to odrobiny cierpliwości, ale obiecuję, że potem jest już z górki. Cebulę pokroić w bardzo cieniutkie piórka, uwiesić w misce, posolić, dodać olej, i sok z cytryny, wymieszać i ostawić na ok. 10 minut, aby cebula zmiękła. Pomidory umyć i pokroić w dużą kostkę, ogórki pokroić w półtalarki, a boczek - pokrojony w podłużne nieduże paseczki, zarumienić na patelni. Wytopiony z niego tłuszcz - wylać. Wszystkie składniki sałatki połączyć i posypać pieprzem. Podawać z bagietką.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.