Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Śliwkowe crumble: deser ciepło-zimno

Życie ze smakiem. Śliwkowe crumble: deser ciepło-zimno Fot. 123rf
Karolina Dudek

Kiedy pogoda bawi się z nami w ciepło-zimno, a na straganach piętrzą się rumiane jabłka i śliwki, jest tylko jeden przepis, który mam ochotę Państwu polecić.

Ciasto bez ciasta alias owoce pod kruszonką, nazywane z angielskiego crumble najlepiej smakują właśnie o tej porze roku - na babie lato. Sparafrazowałabym wręcz na tę okazję Niemena i zaśpiewała, że to „crumblami jesień się zaczyna”.

Idealne są wtedy, gdy nieprzyzwoicie gorące owoce i rozpadają się i puszczają sok, który przypieka się na brzegach naczynia, kruszonka jest złocista i chrupiąca, a całość wieńczy gałka waniliowych lodów. Połączenie ciepłego i zimnego to jest właśnie to, co wynosi ten deser na wyżyny. To jest to coś, czemu nie można się oprzeć. To jest eksplozja smaku i kulinarnej rozkoszy.

Deser robi się banalnie prosto. Crumble są wybawieniem dla tych łasuchów, którzy, podobnie jak ja, nie czują się najmocniejsi w pieczeniu ciast. Ten etap pomijamy. Do wysmarowanych masłem żaroodpornych kokilek lub jednego większego naczynia wrzucamy surowe, pozbawione pestek, owoce. Śliwki we wszystkich dostępnych odmianach i jabłka są najlepsze. Śliwki wystarczy pociąć na połówki a jabłka w dużą kostkę. Jeśli macie maliny lub jagody - wrzućcie je śmiało. Zimą deser robię z owoców mrożonych, albo z jabłek z dodatkiem żurawiny lub rodzynek. Też jest bosko.

Śliwkowe crumble pod kruszonką z migdałami i lodami

Składniki na 4-6 porcji:

Kruszonka:

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na połówki lub ćwiartki. W misce wymieszać owoce z miodem i alkoholem. Nakładać do wysmarowanych masłem żaroodpornych kokilek.Przygotować kruszonkę. Wymieszać masło, cukier, mąkę, otręby, migdały, cynamon, sól i sodę. Ma powstać kula kruszącego się ciasta. Pokryć nim nierównomiernie każdą porcję owoców. Deser zapiekać w 185 st C. przez ok. 20 minut. Podawać jeszcze ciepły z gałką lodów.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.