Życie ze smakiem. Sałatka na ciepło z kiełkami na wiosenne przesilenie

Czytaj dalej
Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Sałatka na ciepło z kiełkami na wiosenne przesilenie

Karolina Dudek

Pogoda bawi się z nami w ciepło-zimno, przesilenie daje się we znaki, więc wyciągam swoją sekretną broń - sałatkę z patelni ze świeżymi kiełkami. Na przednówku to właśnie one stanowią najlepsze źródło witamin - małe zalążki życia, które zwiastują wiosnę, smakują mi teraz najbardziej. Warto dorzucić je do kanapki, sałatki lub na zapiekankę.

Wczesna wiosna to dla naszych ciał i umysłów czas niełatwy. Nie tylko szybciej się teraz męczymy i przeziębiamy, ale taż zaczynamy sobie narzucać nowe diety, bo do lata coraz bliżej. Mało tego - lepsza pogoda oznacza koniec wymówek od biegania czy roweru, a sił nadal tak niewiele. Co tu jeść by mieć krzepę? Kiełki! I to najlepiej z jajkami sadzonymi, żytnim chlebem i sałatką z patelni.

Nie wiem jak Państwo, ale póki nie zrobi się całkiem ciepło, ja ani trochę nie mam ochoty na surowe sałatki. Zamiast nich tworzę więc kompozycje z grillowanych warzyw z sałatą rzymską, która po podsmażeniu na oliwie z oliwek, nie tylko bardziej syci, ale też smakuje zupełnie inaczej.

Podobnie plastry cukinii podduszone z czosnkiem nabierają wyrazistego smaku, a małe pomidorki, trzymane kilka minut na gorącej patelni z oliwą z oliwek, są stokroć bardziej słodkie i soczyste, niż jedzone na surowo. Tylko kiełków nie duszę. O tej porze roku ich jedynych nie trzeba poprawiać.

Wiosenna sałatka na ciepło z kiełkami

Składniki (porcja dla dwóch osób):

Przygotowanie:

Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę przekroić na pół, cukinię pokroić wzdłuż na plastry. Posmarować oliwą z oliwek i posypać lekko solą, pieprzem i szczyptą granulowanego czosnku. Na dwóch patelniach na smażyć kolejno: sałatę, plastry cukinii i najkrócej - pomidorki. Jajka wybić na patelnię w całości i usmażyć tak, by żółtko pozostało płynne (będzie „sosem”naszej sałatki). Na końcu przyprawić je solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć obok siebie sałatę, cukinię, jajka i pomidorki. Dodać odrobinę kiełków. Podawać z chlebem. Wypatrywać wiosny.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.