Życie ze smakiem. Przepis na pastę z buraków według Anny Jones
Tak, buraki kocham miłością bezwzględną, dlatego dzisiaj bez zbędnego gadania zabieram się do gotowania.
Oto przepis na pastę z buraków według Anny Jones.
Składniki:
- 500 g ugotowanych buraków
- 2 daktyle (świeże lub namoczone suszone)
- 1 upieczony ząbek czosnku (jeśli lubisz ostrzejszy smak czosnku, może być surowy)
- 0 g greckiego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki dobrego octu winnego lub jabłkowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oleju słonecznikowego
- ½ łyżeczki soli
Do podania:
- prażone orzechy włoskie
- prażony mak
- 100 g fety lub bryndzy
- posiekany koperek
- olej rzepakowy lub słonecznikowy
- obwarzanki krakowskie
Przygotowanie:
Buraki obierz ze skórki i zmiksuj z pozostałymi składnikami na pastę. Pasta nie będzie bardzo gęsta, nie martw się taka ma być. Wyłóż pastę na półmisek lub na talerz i posyp posiekanymi orzechami, makiem, pokruszonym serem feta i koperkiem. Delikatnie skrop olejem. Podawaj z opieczonym obwarzankiem z plackami tortilli albo z pieczonymi ziemniaczkami.
Uwagi: Jeśli przygotujesz pastę z żółtych buraków będzie miała piękny, pomarańczowo-żółty kolor, zaś ugotowane buraki chioggia dadzą pastę o pudrowo różowej barwie. Najfajniej wyglądają na talerzu wszystkie trzy.
Buraki gotuj lub piecz zawsze w skórce! Możesz je ugotować we wrzątku, na parze albo upiec do miękkości w piekarniku. Moim zdaniem najsmaczniejsze są gotowane na parze albo pieczone.
Jeśli pieczesz buraki w skórce ułóż je w głębokiej blaszce i przykryj arkuszem papieru. Piecz około 60-80 minut w 160 st. C
KONIECZNIE SPRAWDŹ:
Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!
Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.
© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.