Życie ze smakiem: pomidor urlopowy. Przepis na pyszny keczup

Czytaj dalej
Fot. 123rf
Dominika Wójciak

Życie ze smakiem: pomidor urlopowy. Przepis na pyszny keczup

Dominika Wójciak

Planując przetwory, co roku wpisuję do kalendarza pozycje obowiązkowe. Jest wśród nich konfitura z rabarbaru z imbirem, jest truskawka z wanilią i ananasem, jest klasyczna konfitura z czarnej porzeczki, nalewka porzeczkowa, powidła śliwkowe i cała lista przetworów pomidorowych.

Tym ostatnim zawsze dedykuję jakiś tydzień sierpniowego urlopu, kiedy gotuję, piekę, smażę i przecieram pomidory kilogramami. Zawsze zamrażam pełną szufladę na wpół upieczonych pomidorków dużych i małych, które zimą odmrażam w słoiku z olejem lub oliwą i jest to najlepsze, co mogę sobie zafundować w zimowy lub wczesnowiosenny dzień, o ile pomidory dotrzymają do tego czasu. Robię też ulubiony sos z pieczonych pomidorów z porto oraz klasyczny przecier na zupy i proste sosy. Rok temu pierwszy raz ukisiłam nieco pomidorów i w tym roku także zamierzam powtórzyć kilka kiszonek. Zrobię sobie też keczup, taki lekko pikantny, idealny do kromki z kozią goudą. Taki z przepisu poniżej.

Keczup

Składniki:

4 łodygi rabarbaru * 1 duża cebula * 2 ząbki czosnku * 1 kg dojrzałych pomidorów odmiany lima lub paprykowy, obranych i pokrojonych w kostkę * kawałek świeżego imbiru (o długości 3 cm) * ½ szklanki jasnego cukru trzcinowego * 1/3 szklanki czerwonego octu winnego * 1 laska cynamonu * 2 listki laurowe * 4 kulki ziela angielskiego roztarte w moździerzu * 4 goździki roztarte w moździerzu * 6 kulek czarnego pieprzu roztarte w moździerzu * ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego * 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 °C (160 °C termoobieg). Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki, nie obieraj. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek na plasterki. Wymieszaj rabarbar z cebulą, czosnkiem i pomidorami, dodaj starty imbir, cukier, ocet i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz przez około 1½- 2 godzin bez przykrycia, mieszając co 20 minut, aż warzywa się rozpadną, a konfitura nabierze gęstej konsystencji. Gdyby keczup przypiekał się zbyt mocno, możesz przykryć naczynie folią aluminiową. Kiedy sos skończy się piec, wyjmij cynamon oraz liście laurowe i zmiksuj gorący sos blenderem.

Gorący keczup przełóż do wyparzonych gorących słoiczków, zakręć je i pasteryzuj, piekąc je przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 °C (100 °C termoobieg).

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.