Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Październik - szybko, szybko! Przepis na marchewkowy pudding z pęczaku z karmelizowanym jabłkiem

Życie ze smakiem. Październik - szybko, szybko! Przepis na marchewkowy pudding z pęczaku z karmelizowanym jabłkiem Fot. 123rf
Dominika Wójciak

Przyszedł październik i zimno. Trzeba się rozgrzać i osłodzić sobie nieco życie. Nie sięgajcie jednak po słodycze, nie zapychajcie się cukrami prostymi. Jeśli chcecie dobrze, smacznie i zdrowo poprawić sobie humor, zróbcie pudding.

MARCHEWKOWY PUDDING Z PĘCZAKU Z KARMELIZOWANYM JABŁKIEM

Składniki: ¾ szklanki pęczaku, namoczonego w wodzie przez noc, 2 marchewki, 2 łyżki miodu, 3 szklanki pełnotłustego mleka, 8-12 śliwek węgierek, 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, dodatki: 2 łyżki masła, sól

PRZYGOTOWANIE:

Pęczak płuczemy na sicie. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łyżkę miodu rozgrzewamy z 1 łyżką masła. Wrzucamy marchewkę i smażymy 3 minuty. Dodajemy pęczak i przesmażamy kolejne 3 minuty. Dodajemy mleko i ¼ łyżeczki soli i zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy około 30-40 minut, aż pęczak wchłonie mleko i będzie ugotowany al dente. Jeśli pudding jest zbyt gesty, pod koniec gotowania dolewamy do pęczaku nieco mleka.

Kiedy pęczak się gotuje, karmelizujemy śliwki. Owoce myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy pozostałe masło z miodem. Kiedy powstały syrop zacznie bulgotać, wrzucamy śliwki i karmelizujemy, aż owoce puszczą sok i obtoczą się gęstym maślano-miodowym syropem. Uważamy przy tym, by śliwki się nie rozpadły. Porcję puddingu podajemy ze śliwkami, skrapiamy obficie syropem i posypujemy prażonym słonecznikiem.

Uwagi: zamiast marchewki można wykorzystać np. pasternak albo dynię. Poza sezonem węgierki warto wymienić na jabłka lub gruszki.

Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2023 Polska Press Sp. z o.o.