Magdalena Domańska-Smoleń

Życie ze smakiem. Od jednego garnka

Życie ze smakiem. Od jednego garnka          Fot. Fot. 123rf
Magdalena Domańska-Smoleń

Gulasz, leczo, risotto... Pichcenie w jednym garnku jest coraz popularniejsze. Do największych atutów dań jednogarnkowych z pewnością należy prosta receptura, która nie wymaga przestrzegania wielu rygorystycznych zasad w czasie gotowania. Skusicie się?

Wołowe ragout z fasolą

Składniki:

Przyprawy zmielone:

Przygotowanie:

Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli). Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki. Po kilku minutach, gdy papryki zmiękną, dodać zmielone mięso wołowe.

Podsmażać kolejne 5-10 minut, mieszając co jakiś czas, aż mięso równomiernie zmieni kolor. Podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut, uważając, aby nie przypalić. W razie potrzeby dolać wody. Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę oraz pomidory.

Gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut.

Na koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości. Później uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz z dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.

Smacznego!

Przepisem podzieliła się Violetta Grzelka

Magdalena Domańska-Smoleń

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.