Życie ze smakiem. Na truskawkowym haju

Czytaj dalej
Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Na truskawkowym haju

Karolina Dudek

Już za chwilę, gdy cena kilograma truskawek spadnie do poziomu akceptowalnego, zaczniemy jeść nasz ulubiony narodowy owoc na potęgę. Koktajlom z truskawek na kefirze, truskawkowym dżemom i ciastom z truskawkami pierwszego miejsca na podium będą musiały ustąpić wszystkie inne desery i owoce. Nim się jednak Państwo całkiem zatracą w tym truskawkowym haju, mam prośbę.

Skoro smak i jędrność truskawek są tak ulotne, póki świeże i dorodne wdzięczą się dumnie na straganach, usypane w wielkie soczyście czerwone stosy, albo jak zdyscyplinowani harcerze w szeregu kobiałek czekają tylko, by zabrać je do domu, słowem - póki są najlepsze - darujcie im żar piekarnika i ciasnotę weków. Jedzcie je surowe i odkryjcie ich kulinarny potencjał. Także w daniach słonych.

Sałatki z dodatkiem truskawek, bo to do nich mam dziś ochotę Państwa zachęcać, to prawdziwe rarytasy. Póki są szparagi - wystarczy je ugotować, a po ostygnięciu położyć na talerzu z kilkoma kulkami mozzarelli i truskawkami. Młode liście botwiny lub rukwi wodnej będą doskonałym piedestałem dla sera feta i truskawek - ot, po prostu umytych, pozbawionych szypułek i przekrojonych na pół. Ta słodko-słona harmonia smaków, która w dobrych restauracjach zyskała już miano klasyka, w domach ciągle jest mało popularna. Zupełnie niesłusznie.

Truskawkę w sałatce warto skropić gęstym sosem balsamico albo polać sosem winegret. Ba! Truskawka może stać się jego częścią. Po zmiksowaniu w blenderze truskawki należy połączyć z olejem z pestek winogron, octem jabłkowym, sporą szczyptą soli i pieprzu, energicznie wymieszać i voilà! Taki truskawkowy winegret niech zwieńczy kompozycję młodych sałat z grillowanym kurczakiem, pomidorami, groszkiem cukrowym i szalotką. Smacznego truskawkowego miesiąca!

Sałatka z młodej botwinki z truskawkami, fetą i pistacjami

Składniki dla dwóch osób:

Przygotowanie:

Umyte i osuszone liście rukoli i botwiny poukładać na talerzach, na nich rozkruszyć ser feta i poukładać pokrojone na połówki truskawki. Składniki posypać świeżo mielonym pieprzem i obranymi z łupiny pistacjami. Można je zastąpić podprażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. Całość oszczędnie polać sosem balsamico. Podawać jako dodatek do grillowanego drobiu lub ryb, albo z pieczywem - na przekąskę lub kolację.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.