Życie ze smakiem. Muffiny dobre na wszystko

Czytaj dalej
Fot. Karolina Dudek
Karolina Dudek

Życie ze smakiem. Muffiny dobre na wszystko

Karolina Dudek

Upiekłam już chyba kilkadziesiąt wersji muffinek w poszukiwaniu tych ulubionych. W końcu, choć nie należę do osób cierpliwych, metodą prób i błędów nauczyłam się robić te najlepsze i najprostsze zarazem - babeczki nie za słodkie, idealnie wypieczone i wciąż delikatnie wilgotne.

Kocham muffiny za to, że zawsze się udają, a ich przygotowanie wymaga minimalnego nakładu pracy i sprzątania w kuchni. Nie trzeba nawet wyciągać miksera i nie trzeba być precyzyjnym, bo nawet niedokładnie wymieszane składniki dadzą dobry efekt.

Gotowe muffiny można od razu podać gościom, nie zawracając sobie głowy krojeniem ciasta. Idealnie nadają się też na drugie śniadanie, do pracy czy szkoły. Są już nawet opakowane.

Do bazowego ciasta na muffiny, można dawać dowolnie dodatki, a otrzymacie zupełnie inny wypiek. Dyniowe purée z przepisu zastąpcie np. jabłkowym dżemem, a zamiast orzechów, dajcie kawałki czekolady, żurawinę albo jagody. Wtedy pozostanie zdecydować, które babeczki są waszymi ulubionymi. Moje to te z dyniowo-gruszkowym purée i orzechami pekan. Muszę wyciągać je z piekarnika w tajemnicy przed dwuletnim synkiem, w przeciwnym razie nie da mi spokoju, póki szybko choć jednej nie schłodzę, i nie podam mu ze szklanką mleka. Szybkie muffiny z dyniowym purée i orzechami pekan (12 sztuk)

Składniki mokre:

Składniki suche:

Życie ze smakiem. Muffiny dobre na wszystko
Karolina Dudek

Przygotowanie:

W osobnych miskach wymieszać widelcem składniki mokre i suche, a następnie je połączyć. Do blachy przeznaczonej do wypieku babeczek włożyć papierowe papilotki i wypełnić je ciastem do ¾ wysokości. Piec w 185 st. C przez 25 minut.

Dyniowe purée z gruszką bez cukru

Niedużą dynię, np. piżmową lub hokkaido, obrać, wypestkować i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla na odrobinę wody i dusić. Dodać sok z połówki cytryny i dwie obrane gruszki. Całość mieszać, aż owoce zmiękną i prawie się rozpadną. Zblendować. Dodawać do ciast, owsianki lub jeść jak dżem - z naleśnikami albo chałką.

Karolina Dudek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.