Ekstra
Magazyn
Ekstra Magazyn

Najlepsze teksty z całej Polski, w każdy piątek dla wszystkich prenumeratorów Cyfrowych. Poznaj Ekstra Magazyn

Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Dynia jest pyszna w każdej postaci

Życie ze smakiem. Dynia jest pyszna w każdej postaci
Dominika Wójciak

Lubię dynię pod każdą postacią! Pieczoną, smażoną, krojoną. W sałatkach, pastach, gulaszach. Dziś proponuję Wam zupę z pieczonej dyni.

Zupa z pieczonej dyni z kalafiorowym ryżem

Składniki:

Kalafiorowy ryż:

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzanie góra i dół). Przygotuj płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dynię przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój w półksiężyce i zdejmij skórkę (dynię hokkaido możesz jeść ze skórką, ale ja osobiście zawsze ją obieram). Wyłóż plastry na blasze. Cebule obierz i pokrój w grube na 1 cm plastry, ułóż między dyniami. Całość solidnie posól, posyp przyprawą i pieprzem i natrzyj olejem, najlepiej za pomocą dłoni. Wstaw warzywa na 30 minut do piekarnika.

Soczewicę wymieszaj z posiekaną drobno natką pietruszki.

W międzyczasie przygotuj „ryż”. Kalafior zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na sicie i posól, by warzywo puściło sok. Odstaw na 10-15 minut. Następnie odciśnij z nadmiaru soku i usmaż na lekko złoty kolor na dużej patelni. Smaż „ryż” szybko na dużym ogniu, tak by kalafiory był bardziej rumiany i podsmażony niż ugotowany. Dopraw baharat.

Upieczone jarzyny zagotuj z bulionem i zmiksuj na kremową zupę.

Gorącą zupę podawaj z pietruszkową soczewicą i kalafiorowym ryżem. Smacznego!

Tutaj się czyta. Bez reklam.

Tak jak w kiosku. Kupując prenumeratę cyfrową, możesz czytać codzienne wydanie Dziennika Polskiego.

Co zyskujesz:

  • dostęp do wszystkich treści Dziennika Polskiego
  • codzienne e-wydanie Dziennika Polskiego
  • artykuły, reportaże, wywiady i multimedia
  • co tydzień nowy numer Ekstra Magazynu
Dominika Wójciak

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.dziennikpolski24.pl

Kwartalna prenumerata cyfrowa 50% taniej

Kwartalna prenumerata cyfrowa Dziennika Polskiego 50% zł taniej

54,50 109,00

Kupując w październiku prenumeratę cyfrową Dziennika Polskiego zamiast 109 zł zapłacisz jedyne 54,50 zł

Kup teraz

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2018 Polska Press Sp. z o.o.