Dominika Wójciak

Życie ze smakiem. Dominika Wójciak: Szakszusz idealny

Życie ze smakiem. Dominika Wójciak: Szakszusz idealny Fot. 123RF
Dominika Wójciak

Szakszuka, czyli jajka gotowane w gęstym sosie z pomidorów i papryki to mój sobotni rytuał. To śniadanie, którym rozpieszczam siebie i swoją rodzinę. Lubię częstować nią gości, podając na sobotnie lub niedzielne późne śniadanie, mając pewność, że wszystkim posmakuje.

SZAKSZUKA, CZYLI JAJKA W AROMATYCZNYM SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij posiekaną drobno cebulę. Czosnek także posiekaj i rozetrzyj końcem noża, a następnie wrzuć na patelnię i podgrzewaj aż zacznie pachnieć, pilnując, by się nie przypalił. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Dodaj na patelnię razem ze szczypta soli i powoli smaż aż zmięknie. Kmin i kolendrę upraż na suchej patelni i utrzyj w moździerzu, dodaj przyprawy na patelnię i smaż razem z warzywami około minuty.

Pomidory sparz, obierz ze skóry i posiekaj. Wrzuć na patelnię i duś tak długo, aż sos zgęstnieje, wtedy dopraw sos solą i pieprzem. Łyżką zrób w sosie małe zagłębienie i wbij w nie jajko. Jajka rozmieść równomiernie w sosie, by każde otoczone było warstwą sosu, delikatnie je posól i popieprz. Jeśli używasz koziego serka rozkrusz go między jajkami. Patelnię przykryj przykrywką i podgrzewaj sos do momentu, gdy białka się zetną ale żółtka pozostaną płynne. Jajka nakładaj do miseczek łyżką cedzakową z porcją sosu. Danie podawaj posypane grubo posiekaną natką, z kromką tostowanego chleba, którym wybierzesz resztki sosu z miseczki.

Dominika Wójciak

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.